Η κάθε περικοπή οδηγεί τους Έλληνες άντρες στην αυτοκτονία

12:51 22/4/2014 - Πηγή: AEK365

Το Πανεπιστήμιο του Πορτσμουθ διενήργησε μια διαφορετική έρευνα για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, με χρήση στατιστικών στοιχείων και οικονομικών δεικτών, με την οποία εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ των αυτοκτονιών αντρών στην Ελλάδα και της μείωσης των δαπανών.

Σύμφωνα με την έρευνα κάθε 1% πτώση στις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα, οδηγεί σε αύξηση των αντρικών αυτοκτονιών κατά 0,43%.

Κατόπιν επεξεργασίας πιθανών άλλων αιτιών αυτοκτονίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 551 άντρες αυτοκτόνησαν από το 2009 ως το 2010 εξαιτίας τις λιτότητας, σύμφωνα με το συμπέρασμα ενός εκ των συγγραφέων της έκθεσης, του Νικόλαου Αντωνακάκη. Ο καθηγητής οικονομικών λέει ότι πρόκειται για περίπου ένα άτομο ανά μέρα. «Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περιπου δύο αυτοκτονίες ανά μέρα το 2010, οι μισές εξ αυτών οφείλονταν στη λιτότητα.»

Αν και έχουν γίνει έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχει στην υγεία η αρνητική οικονομική πρόοδος - σημειώνει η Guardian- υπήρχε ένα κενό όσον αφορούσε τη σχέση της περικοπών δαπανών με την υγεία. Ο Αντωνακάκης όπως και ο έταιρος συνεργάτης του στην έρευνα Alan Collins δηλώνουν πως ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσαν πόσες αυτοκτονίες συνδέονται με την λιτότητα, καθώς και πόσο ξεκάθαρη ήταν η σύνδεση μεταξύ των δύο.

Ειδικότερα, οι άντρες μεταξύ 45 και 89 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας λόγω της λιτότητας, αναφέρουν. Θα ακολουθήσουν ανάλογες έρευνας για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα