Η ιστορία του πέναλτι, η… ρεβάνς και η «υπακοή»

16:06 8/9/2012 - Πηγή: AEK365

Ο Εμίλιο Φουρτάδο ήταν αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Η κάκιστη εικόνα που παρουσίασε -για ακόμη μια φορά- στο φιλικό με τον Ιωνικό προκάλεσε την έκρηξη του Βαγγέλη Βλάχου, ο οποίος επέκρινε τον Αφρικανό επιθετικό τόσο δημόσια, όσο και εντός των αποδυτηρίων. Μάλιστα, του ασκήθηκε κριτική γι' αυτό, ωστόσο ο Έλληνας τεχνικός πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κατάφερνε να «τσιγκλήσει» τον ποδοσφαιριστή, στον οποίο πιστεύει πολύ (άλλωστε, αποτελεί επιλογή του) και περιμένει να τον δικαιώσει...

Συνεπώς, όταν στο 64' του αγώνα με τον Λεβαδειακό ο Φουρτάδο πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, όλα τα βλέμματα έπεσαν πάνω του. Η πίεση για εκείνον δεν ήταν μόνο... εξωτερική. Σε μια από τις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε μαζί του ο Βλάχος ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ σε έφερα στην ομάδα, επειδή σε πιστεύω. Και έχω την απαίτηση να μπαίνεις στο γήπεδο ένα λεπτό και να κάνεις όλα όσα δεν είχαν κάνει οι άλλοι στο υπόλοιπο ματς».

Το πήρε... τοις μετρητοίς

Το «ένα λεπτό» προφανώς ήταν σχηματικό, όμως ο Αφρικανός επιθετικός φαίνεται πως το πήρε πολύ σοβαρά. Μόλις στο 65' -εντός του... χρονοδιαγράμματος, δηλαδή- έκανε αισθητή και με το παραπάνω την παρουσία του κερδίζοντας πέναλτι από τον Κιντώτα. Ο Γκερέιρο κινήθηκε προς τη μπάλα. Όχι από μόνος του. Η εντολή -από την καλοκαιρινή προετοιμασία κιόλας- είναι ότι τα πέναλτι εκτελούν ή ο Βραζιλιάνος ή ο Λαγός. Ο δεύτερος απουσίαζε λόγω τραυματισμού. Άρα, ο Ρότζερ ήταν... μονόδρομος. Μέχρι ο Βλάχος να δει τον Φουρτάδο να δείχνει τον εαυτό του στον Γκερέιρο, εκφράζοντας την επιθυμία να το πάρει πάνω του.

Και ο προπονητής δεν του χάλασε χατίρι. Όχι επειδή το πέναλτι το κέρδισε εκείνος, αλλά γιατί ο Βλάχος ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι το ιδανικό γιατρικό για έναν ντεφορμέ (ή ανέτοιμο) επιθετικό είναι το γκολ. Άλλωστε, θεωρητικά ο προπονητής δεν ρίσκαρε και πολύ το δόγμα του ότι ακόμη και στα φιλικά πάνω από όλα είναι η νίκη, καθώς ο Φουρτάδο εκτελούσε τόσο τα πέναλτι όσο και τα φάουλ της Παναχαϊκής πέρσι. Ωστόσο, το άγχος του να δώσει... απαντήσεις, δεν τον βοήθησε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Πήρε τη... ρεβάνς

Πιθανότατα μόλις η μπάλα χτύπησε στις διαφημιστικές πινακίδες, ο Βλάχος άρχισε να σκέφτεται μήπως τελικά η επιλογή του να «δώσει» την εκτέλεση στον Φουρτάδο γυρνούσε... μπούμερανγκ για τον Αφρικανό. Ωστόσο, το άγχος του δεν κράτησε περισσότερο από δύο λεπτά. Είπαμε, ο επιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι είχε μπει αποφασισμένος να παίξει το... κάθε λεπτό. Και το έκανε.

Στο 64' μπήκε, στο 65' κέρδισε το πέναλτι, στο 66' (και κάτι δευτερόλεπτα) αστόχησε στην εκτέλεση και πριν μπει το 69' πήρε τη ρεβάνς, στέλνοντας με εκπληκτική κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Γκερέιρο.

Τον άκουσε, δικαιώθηκε...

Θεωρητικά, μέσα σε ένα πεντάλεπτο από την είσοδό του στο γήπεδο ο Φουρτάδο είχε καταφέρει να δικαιώσει τον προπονητή του. Είχε προλάβει να κερδίσει ένα πέναλτι, να... το χάσει και να πάρει τη «ρεβάνς» σκοράροντας. Όμως, η δικαίω

Keywords
Τυχαία Θέματα