Η επαναστατική χειρονομία των «Αγώνων Πείνας» υιοθετείται από τους Ταϊλανδούς

22:58 2/6/2014 - Πηγή: AEK365

Οι ταινίες πολλές φορές εμπνέουν και τη ζωή και ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ταινίας «Αγώνες Πείνας».

Οι κάτοικοι των φτωχών Περιφερειών εκφράζουν την επανάστασή τους κατά ενός αυταρχικού καθεστώτος της Πάνεμ σηκώνοντας τα τρία δάχτυλα των χεριών τους.

Τη χειρονομία αυτή μιμούνται και οι διαδηλωτές της Ταϊλάνδης καθώς όσοι βγαίνουν στους δρόμους κατά της χούντας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον ίδιο χαιρετισμό.

Σε μήνυμά του στο Twitter,

ένας χρήστης έγραψε: «Αγαπητό #HungerGames. Έχουμε υιοθετήσει το σήμα σας σαν δικό μας. Ο αγώνας μας δεν είναι ψεύτικος. Ευχαριστούμε».

Στην Ταϊλάνδη, η χούντα που εγκαθιδρύθηκε εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αρχίσει ήδη να ερευνά τον χαιρετισμό και μάλιστα σκέφτεται να αρχίσει να συλλαμβάνει ανθρώπους γι' αυτόν. Πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον ένα άτομο να έχει συλληφθεί, επειδή έκανε το σήμα.

Οι διαδηλωτές προσπαθούν όμως με φαντασία να υπερπηδήσουν τις απαγορεύσεις της χούντας με φαντασία. Έτσι, στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων περισσότερων από πέντε ατόμων, ομάδες των τεσσάρων ατόμων εμφανίστηκαν στους δρόμους της Μπανγκόκ, διαβάζοντας βιβλία.

Ενώ αρχικά η χούντα σκόπευε να ζητήσει περιορισμούς στο Facebook και τη Google, τώρα φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη και μάλιστα ο υποστράτηγος Πισίτ δήλωσε ότι ο στρατός κατάφερε να... πείσει τους διαδηλωτές να μην τον κακολογούν στο Διαδίκτυο.

Στο παρελθόν οι μάσκες Γκάι Φοξ από την ταινία (που βασίστηκε στο ομώνυμο κόμικ) V for Vendetta έκαναν την εμφάνισή τους στις διαδηλώσεις του κινήματος Occupy, ενώ η ταινία έγινε σημείο αναφοράς στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Keywords
Τυχαία Θέματα