Γκρέταρσον: Εφταιγαν ο τύπος και μια μερίδα του κόσμου που δεν κατάλαβαν...

19:44 11/1/2013 - Πηγή: AEK365

Συνέντευξη στο gazzetta.gr έδωσε ο Αρναρ Γκρέταρσον μιλώντας για την θητεία του στην ΑΕΚ και δίνοντας την δική του άποψη για τους λόγους της αποτυχίας. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισες τον καιρό που προσπαθούσες να βοηθήσεις την ΑΕΚ να φτιάξει μια χαμηλού μπάτζετ ομάδα;

«Τα οικονομικά προβλήματα ήταν τα μεγαλύτερα, σε συνδυασμό

με μια παράλογη πίεση που ασκούσαν τα media και, κατ" επέκταση, ένα μέρος του κόσμου, που δεν είχε υπομονή και δεν είχε αντιληφθεί πόσο είχαν αλλάξει τα δεδομένα για την ΑΕΚ. Ο Τύπος έβαζε πολλή μεγάλη πίεση προς τη διοίκηση. Πάντα προσπαθούσα να εξηγήσω ότι οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στα δεδομένα και όχι στις εντυπώσεις που έχει ο κόσμος για το πώς πρέπει να είναι η ΑΕΚ. Ο Τύπος δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την κρίση, όχι μόνο στην ΑΕΚ, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Μας αντιμετώπιζαν βάσει κριτηρίων του παρελθόντος. Κι αυτό είχε αρνητική επίδραση στη διοίκηση, λόγω της επίδρασης που είχε αυτή η κριτική στους οπαδούς. Δείτε πού είναι τώρα η ομάδα. Η φήμη της παλιά ήταν μεγάλη, το όνομά της καλό. Τώρα μιλάς για την ΑΕΚ και διαπιστώνεις ότι έχει πολύ αρνητική φήμη να τη συνοδεύει. Ο Τύπος και ο κόσμος δεν κατάλαβαν εγκαίρως πόσο μεγάλο ήταν το οικονομικό πρόβλημα της ΑΕΚ και πόσο είχε αλλάξει η εποχή στην Ελλάδα, πόσο απαγορευτική είχε και έχει γίνει για μια ποδοσφαιρική ομάδα που αναζητεί πηγές χρηματοδότησης και εμπορικά έσοδα για να ζήσει».

Αν κάποιος ζητούσε τη γνώμη σου, για να λύσει τα προβλήματα της ΑΕΚ, ποια θα ήταν η βασική συμβουλή που θα του έδινες;

«Να υιοθετήσει από την πρώτη ημέρα μια ανοιχτή στάση και μια όσο το δυνατόν πιο ειλικρινή συμπεριφορά στην επικοινωνία του με τον κόσμο, τους φίλους της ΑΕΚ. Να πει όλη την αλήθεια που θα βρει, όσο σκληρή κι αν πρόκειται να ακουστεί. Να μην υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να δώσει. Να δείξει με πράξεις τις προθέσεις του και να μη προσπαθήσει να κάνεις κάτι που ξέρει ότι δεν γίνεται. Για να λύσει κάποιος το πρόβλημα της ΑΕΚ πρέπει προηγουμένως να το γνωρίσει. Και έπειτα να δει τις προοπτικές και εκ των υστέρων να βγει ανοικτά για να μιλήσει. Η ΑΕΚ έχει πολλούς οπαδούς και αρκετούς δυνατούς οικονομικά, αν τους βάλεις όλους πάνω στο τρένο, πίσω από την ομάδα, αν δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, γίνεται. Σώζεται. Αυτό όμως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: η διάσπαση σε χίλια κομμάτια. Χάνεις τον χρόνο σου για να καταλάβεις ποιος είναι με ποιον και ποιος πίσω από ποιον. Και δεν βγάζεις άκρη. Αυτόν που θα ήθελε να μπει, θα τον συμβούλευα να κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, που δεν αγοράζονται με κινήσεις εντυπωσιασμού. Χρειάζεται κάποιος να δουλέψει πάρα πολύ για να ξανακερδίσει την υπόληψή της η ΑΕΚ. Ελπίζω να μη χρειαστεί να πάει στην Δ" Εθνική για να την ξανακερδίσει. Χρειάζεται όμως να βρεις τα λεφτά για να πληρώσεις τα παλιά χρέη. Από εκεί ξεκινάς. Αν δεν πληρώσεις, αν δηλαδή ρίξεις ή εξαπατήσεις αυτούς που περιμένουν να εξοφληθούν, δεν θα ξαναχτίσεις ποτέ το όνομα που είχε η ΑΕΚ στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η διοίκηση που υπήρχε επί των ημερών σου, θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο για την ΑΕΚ;

«Εκανε λάθη ο πρόεδρος. Οταν είσαι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση δεν πληρώνεις 1 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη. Δεν ανεβάζεις το συμβόλαιο του Σκόκο, για παράδειγμα, όταν δεν έχεις λεφτά. Τα λόγια πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις. Δεν αφήνεις παίκτες να φτάνουν στον τελευταίο χρόνο λήξης συμβολαίου, όπως οι Τζιμπούρ, Σκόκο, Μανωλάς κλπ. Δεν ξέρω αν γινόταν αλλιώς, αλλά ήταν μεγάλα λάθη αυτά. Δεν τα ήξερα όλα, δεν τα ξέρω όλα, και γι" αυτό δεν μπορώ να γίνω πιο αναλυτικός. Επρεπε να ξεκαθαρίσει την οικονομική κατάσταση και να είναι ανοικτός και πιο ειλικρινής με τον κόσμο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος του».

Εκτιμάς ότι το καλύτερο για την ΑΕΚ είναι να υποβιβαστεί, ή πιστεύεις ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί να την σώσει και να εξυγιάνει την εταιρεία;

«Πιστεύω ότι αν γίνουν όλα σωστά, η ΑΕΚ έχει δυναμική για να κάνει πολλά, αρκεί να βάλει ένα πλάνο 10ετίας. Ενα πλάνο χρειάζεται, με στόχο να αποπληρώσεις τα χρέη. Ενα επιχειρηματικό σχέδιο μακρόπνοης επένδυσης, από κάποιον που θα μπορεί να στηρίξει την εταιρεία σε βάθος τουλάχιστον 5ετίας, με πλάνο εξυγίανσης. Χρειάζεται λεφτά, με σοβαρό πλάνο. Δεν σώζεται αλλιώς αυτή η εταιρεία».

Αν ένας επιχειρηματίας ζητούσε την άποψή σου σχετικά με το να μπει ή να μην μπει στην ΑΕΚ, τι θα τον συμβούλευες;

«Είναι απλό: αν έχει σχέδιο μακρόπνοης επένδυσης, για 5 - 10 χρόνια, με ιδέα να αναπτύξει την ακαδημία, αφού προηγουμένως διαμορφώσει μια φιλοσοφία, ένα αγωνιστικό σχέδιο, και έχει έπειτα τέτοιο κουράγιο για να περιμένει, εφόσον μπορεί να σηκώσει το βάρος των χρεών, η ΑΕΚ είναι πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική και επιχειρηματικά. Αν δεν έχεις όμως τα λεφτά, μόνο με τις ιδέες η εταιρεία δεν σώζεται. Ούτε το γήπεδο χτίζεται».

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η ΑΕΚ τον καιρό που εργαζόσουν γι" αυτήν;

«Η ΑΕΚ δεν είναι μονοιασμένη, χωρίστηκε σε κομμάτια. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έγινε και διογκώθηκε τον καιρό που ήμουν εκεί. Σχετικά με εμένα και τη δική μου δουλειά, με στεναχωρεί που δεν επέμεινα στην αρχή να μάθω και να αντιληφθώ την πραγματική διάσταση του οικονομικού προβλήματος. Τον καιρό που με προσέγγισαν, επειδή ήταν η ΑΕΚ, την οποία γνώρισα ως ποδοσφαιριστής, δεν επέμεινα πολύ για να μου παρουσιάσουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Αν είχα αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή πόσο κακή ήταν η οικονομική κατάσταση, θα είχα επιμείνει εξαρχής για να κόψουμε περισσότερο τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά και για να είμαστε ειλικρινείς προς τον κόσμο. Οχι να ταξιδεύουμε πρώτη θέση στα ταξίδια. Επρεπε να κόψουμε. Από όλους. Κι όχι να κάνει η ΑΕΚ ακριβή ζωή τη στιγμή που η οικονομική της κατάσταση ήταν τόσο τραγική».

Παρακολουθείς όσα συμβαίνουν σήμερα στην ΑΕΚ; Είσαι αισιόδοξος γι" αυτήν;

«Ακολουθώ, διαβάζω, είμαι δεμένος, έχω αισθήματα, πάντα ήθελα το καλύτερο για την ΑΕΚ. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις που έχει φτάσει η ΑΕΚ, είναι δύσκολο. Πρέπει όλοι οι οπαδοί να σταθούν δίπλα στην ομάδα, να τη στηρίξουν. Η ΑΕΚ τώρα χρειάζεται τον κόσμο πίσω της, στα δύσκολα. Είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση, που χωρίς τον κόσμο η ΑΕΚ δεν έχει τύχη να τα καταφέρει! Αν μπει ο Βιντιάδης μη περιμένετε θαύματα, θα πάει με στόχο να προλάβει την καταστροφή, όχι για να την κάνει μεγάλη σε μια μέρα, θα χρειαστεί πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια».

Πώς είναι τα πράγματα στο βελγικό ποδόσφαιρο και την Μπριζ;

«Το ελληνικό περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστικό, όταν είναι καλά οι ομάδες. Σήμερα ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει, ο Ολυμπιακός είναι καλά, οι άλλοι... Στο Βέλγιο είναι διαφορετικός ο ανταγωνισμός, αλλιώτικο το παιχνίδι, σε άλλο ρυθμό και στιλ. Αλλά το περιβάλλον είναι καλύτερο, η κρίση εδώ είναι πιο μαλακή, όχι όπως στην Ελλάδα. Το κλαμπ δεν έχει οικονομικά προβλήματα, έχει πολύ δυνατό και επίμονο, φιλόδοξο πρόεδρο, με πολύ καλές ιδέες. Είναι προνόμιο να μπορείς να δουλέψεις σε τέτοιες συνθήκες».

Εχεις βάλει ελληνικούς στόχους στις μεταγραφές;

«Ψάχνουμε έτοιμους παίκτες με μενταλιτέ επαγγελματία. Επαγγελματίες αθλητές. Κοιτάζουμε την Ελλάδα, αλλά όχι με λογική σούπερ μάρκετ, επειδή όλα τα προϊόντα πωλούνται σε μισή τιμή. Ειδικά τον Ιανουάριο δεν μπορείς να κάνεις μεταγραφές αυτής της λογικής. Υπάρχουν οι συστάσεις του σκάουτινγκ τιμ και αυτές ακολουθούμε. Δεν θα κάνουμε απερισκεψίες και πειράματα, χρειαζόμαστε έτοιμες λύσεις τον Ιανουάριο, με προτεραιότητα στους Βέλγους».

Τι σκέπτεσαι για την Ελλάδα της κρίσης, για τους Ελληνες που ζουν στην κρίση;

«Οι περισσότεροι Ελληνες που ξέρω είναι άνθρωποι που παλεύουν με την κρίση. Είναι πολύ δύσκολα, αλλά μετά από 5-7 χρόνια τα πράγματα θα είναι και πάλι καλύτερα. Ολοι βεβαίως καταλαβαίνω ότι περιμένουν ένα θαύμα, που δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Το πρόβλημα δεν είναι της Ελλάδας, είναι γενικό. Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση για όλους, που να είναι καλή και ανακουφιστική για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Θα έρθουν όμως δύσκολες στιγμές στα επόμενα χρόνια, με δύσκολες αποφάσεις, ο κόσμος θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο, πιο σκληρά. Σας σκέφτομαι και θέλω να είστε καλά, έχω δεθεί με την Ελλάδα, αλλά θέλω να λέω αυτό που αληθινά πιστεύω, όχι αυτό που θα θέλατε να ακούσετε».

Keywords
Τυχαία Θέματα