Γάλλος τζιχαντιστής αιματοκύλισε το εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών

23:26 1/6/2014 - Πηγή: AEK365

Ένας Γάλλος υπήκοος που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί συνελήφθη ως ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών.

Ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση σε βίντεο που βρίσκεται στην κατοχή των Αρχών.

Η αστυνομία της Μασσαλίας συνέλαβε τον 29χρονο Μεχντί Νεμουσέ την Παρασκευή κατά την άφιξή του στη γαλλική πόλη με λεωφορείο από το Άμστερνταμ, ανακοίνωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν.

Στην κατοχή του βρέθηκε αυτόματο όπλο ίδιου τύπου με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση και διεξάγεται βαλλιστική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο όπλο που έκοψε το νήμα της ζωής τεσσάρων ανθρώπων στις 24 Μαΐου.

Ο Νεμουσέ βρισκόταν επί ένα περίπου χρόνο στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς έκανε εκεί.

Όμως το όπλο του συλληφθέντος ήταν τυλιγμένο σε ένα άσπρο πανί που είχε χαραγμένο το όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του καθεστώτος Άσαντ στο συριακό έδαφος.

Ο 29χρονος, ο οποίος κατάγεται από τη βόρεια Γαλλία, έχει στο ποινικό του μητρώο επτά καταδίκες για αδικήματα όπως απόπειρα ληστείας -όχι όμως κάτι σχετικά με τρομοκρατία.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντερικ Βαν Λιου δήλωσε ότι ο συλληφθείς είχε προσπαθήσει να κινηματογραφήσει τις δολοφονίες, αλλά η κάμερά του δεν λειτούργησε.

Βίντεο το οποίο εντοπίστηκε μετά τη σύλληψη του 29χρονου δείχνει τα όπλα και τα ρούχα του, ενώ ακούγεται η φωνή του να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

«Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν σε αυτή την έρευνα εφιστούν για μία ακόμη φορά την προσοχή στο πρόβλημα των 'όσων επιστρέφουν, των ατόμων που πηγαίνουν και μάχονται στη Συρία και μετά επιστρέφουν στη χώρα μας» δήλωσε ο εισαγγελέας.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο πρόβλημα» τόνισε.

Οι δολοφονίες στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών, την παραμονή των ευρωεκλογών κατά τις οποίες η ακροδεξιά κατέγραψε άνοδο-σοκ, οδήγησε στην ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας στο Βέλγιο και αύξησε τους φόβους για άνοδο του αντισημιτισμού.

Στο βίντεο της επίθεσης που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας φαίνεται ένας άνδρας με αθλητική εμφάνιση και καπέλο να εισβάλει αποφασιστικά στο μικρό εβραϊκό μουσείο. Το αιματοκύλισμα διήρκεσε το πολύ ένα λεπτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα