Ένα βήμα πριν τις αμερικανικές εκλογές

03:56 5/11/2012 - Πηγή: AEK365

Η μεγάλη ώρα της κάλπης για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πιο ισχυρή δημοκρατία του πλανήτη σχεδόν έχει φτάσει. Από νωρίς την Τρίτη εκατομμύρια Αμερικανοί θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, δύο πολιτικούς με διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς και προς τα πού πρέπει να κινηθεί η οικονομία, η εξωτερική πολιτική ακόμα και κοινωνία των ΗΠΑ για την επόμενη

τετραετία.

Μετά από μια μακρά και αρκετά επίμονη προεκλογική εκστρατεία, με πολύ χρήμα και για τους δύο υποψηφίους και καταιγισμό διαφημίσεων, αλλά και έντονη λεκτική αντιπαράθεση χωρίς κάποιο σοβαρό σκάνδαλο ηθικής φύσης από αυτά που συγκινούν τους Αμερικάνους ψηφοφόρους, τα δημοσκοπικά ευρήματα παραμένουν αμφίρροπα.

Το άνετο προβάδισμα Ομπάμα που διατηρούσε περίπου ως τις αρχές του Οκτωβρίου εξανεμίστηκε ίσως και εξαιτίας της καλής εμφάνισης στο πρώτο ντιμπέιτ. Ο Ρόμνεϊ κέρδισε έδαφος και για λίγο διατηρούσε την πρωτιά πριν ο πρόεδρος ανατρέψει την ούτως ή άλλως ισχνή διαφορά εναντίον του σε ένα μικρό ποσοστό υπέρ του.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά το αμερικανικό εκλογικό σύστημα για την εκλογή προέδρου δεν συναρτά την επικράτηση σε αριθμό ψήφων με την επικράτηση σε αριθμό εκλεκτόρων: θεωρητικά -αν και αυτό συμβαίνει σπάνια- ο νικητής σε ψήφους δεν είναι και ο νικητής των εκλογών.

Με το βλέμμα λοιπόν σε εννέα με δέκα πολιτείες-κλειδιά και την ως τώρα εκλογική και δημοσκοπική συμπεριφορά τους φαίνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει περισσότερες ελπίδες για τη νίκη· υπερέχει στις μετρήσεις για την παράσταση νίκης.

Σε κάθε περίπτωση, οι μονομάχοι έχουν επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον τους τις τελευταίες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης (αρκετά εκατομμύρια ήδη εκμεταλλεύτηκαν την δυνατότητα για πρόωρη ψήφο) στις αμφίρροπες πολιτείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα