Έλεγχος για τα δικαιώματα των παικτών στο Κατάρ

18:10 26/11/2013 - Πηγή: AEK365

Ετοιμάζεται να ερευνήσει την καταγγελία που δέχτηκε η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών FIFPro ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ποδοσφαιριστών καταπατούνται στο Κατάρ.

Στη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, αλλά και σε όλες τις αραβικές χώρες του Περσικού κόλπου ισχύει ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς το οποίο ονομάζεται «καφάλα» και βάσει αυτού κάθε ανειδίκευτος εργαζόμενος στη χώρα για να μπορέσει να παραμείνει πρέπει να έχει έναν σπόνσορα εντός της χώρας, ο οποίος να είναι υπεύθυνος για τη βίζα και το νομικό του καθεστώς. Συνήθως ο σπόνσορας

του εργαζομένου είναι ο εργοδότης του.

Αυτό το σύστημα δημιουργεί ανοιχτές ευκαιρίες εκμετάλλευσης των εργαζομένων καθώς ο εργοδότης μπορεί να κρατήσει το διαβατήριο και να απαγορεύσει την φυγή από τη χώρα χωρίς να αντιμετωπίσει νομικές κυρώσεις.

Η FIFpro υποχρεώθηκε να αναλάβει δράση μετά την καταγγελία του Γαλλο-αλγερινού ποδοσφαιριστή Ζαχίρ Μπελούνις, ο οποίος έχει συμβόλαιο με την Αλ Τζαΐς μέχρι το 2015, αλλά ο ιδιοκτήτης της ομάδας του έχει απαγορεύσει να φύγει από τη χώρα παρακρατώντας του το διαβατήριο, γιατί προσέφυγε κατά της ομάδας του ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα