Εκτελούν διανοητικά καθυστερημένο άντρα στις ΗΠΑ

20:06 17/7/2013 - Πηγή: AEK365

Ο θανατοποινίτης Γουόρεν Χιλ πρόκειται να εκτελεστεί την Πέμπτη στην πολιτεία της Τζόρτζια παρά το γεγονός ότι είναι διανοητικά καθυστερημένος. Ο Χιλ έχει καταδικαστεί σε θάνατο καθώς το 1991 δολοφόνησε έναν συγκρατούμενό του, ενώ εξέτιε ισόβια για τη δολοφονία της συντρόφου του.

Οι γιατροί που τον έχουν εξετάσει έχουν καταλήξει σε κοινό συμπέρασμα, πως ο Αμερικανός είναι διανοητικά καθυστερημένος, ωστόσο αυτό δεν είχε αναγνωριστεί όμως από τις αρχές κατά τη δίκη του. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα απαγορεύει

τη θανατική ποινή σε διανοητικά καθυστερημένους ανθρώπους, η πολιτεία δεν αναιρεί την απόφασή της.

Αν και ο συνήγορός του επικαλείται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2002, το οποίο έκρινε πως η εκτέλεση ανθρώπων με διανοητική καθυστέρηση αντίκειται στο Σύνταγμα, έχουν εξαντληθεί όλες οι προσφυγές που θα μπορούσαν να γίνουν για αυτό το θέμα στην υπόθεση του Χιλ.

Έτσι τώρα, ο συνήγορος Μπράιαν Κάμερ προσπαθώντας κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα έπαιξε το τελευταίο του «χαρτί» τη Δευτέρα, εξασφαλίζοντας αναβολή της εκτέλεσης κάνοντας προσφυγή για την προέλευση της ουσίας πεντοβαρβιτάλη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα που θα του χορηγηθεί.

Ο Κάμερ προσπαθεί να ανατρέψει το νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Πολιτείας της Τζόρτζια να μην αποκαλύπτουν την προέλευση της πεντοβαρβιτάλης, η οποία είναι δύσκολο να βρεθεί στις ΗΠΑ γιατί πολλές από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που την παρασκευάζουν αρνούνται να την πουλήσουν για να χρησιμοποιηθεί για εκτελέσεις.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, εάν δεν υπάρχει πληροφόρηση για την πηγή προέλευσης της χημικής ουσίας ενδέχεται να χορηγηθεί στον πελάτη του κάποιο ληγμένο προϊόν που θα του προκαλέσει αδικαιολόγητο και άσκοπο πόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα