Εγκρίθηκε η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

16:22 17/12/2013 - Πηγή: AEK365

Την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη χορήγηση της δόσης του ενός δισ. ευρώ ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Euro Working Group, στο οποίο εκπροσωπούσε τη χώρα μας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.
Η έγκριση δόθηκε, με βάση τη θετική για τη χώρα μας έκθεση της Τρόικας για τα

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Η δόση του ενός δισ. προς τη χώρα μας εκκρεμούσε από τον Ιούλιο. Για την εξέλιξη αυτή θα ενημερώσουν το βράδυ το συμβούλιο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής των ελεγκτών, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.
Με τα δεδομένα αυτά, όπως σχολίαζαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί την Πέμπτη από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και, πριν το τέλος του έτους, θα έχουν κατατεθεί τα χρήματα στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην χρειαστεί η χώρα μας να προβεί σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, για να καλύψει πληρωμές 1,9 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν στα μέσα Ιανουαρίου.
Με τρία εργοστάσια και 500 εργαζόμενους θα λειτουργούν τα νέα ΕΑΣ
Όπως αποκάλυψε το protothema.gr χθες το βράδυ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα ΕΑΣ ανάμεσα στην ομάδα Τόμσεν και την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη διατήρηση τριών εργοστασίων, την παραμονή στην εταιρεία περίπου 500 εργαζομένων και τον προσδιορισμό μεταβατικής περιόδου 12 μηνών, εντός της οποίας η κρατική αμυντική βιομηχανία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» θα έχει εξαγωγική δυνατότητα.
Πιο συγκεκριμένα, το περίγραμμα της αρχικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας και του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι τα ΕΑΣ θα τεθούν σε σταδιακή -μη βίαια- αναδιάρθρωση, από την οποία προβλέπεται να διατηρηθούν τρία εργοστάσια και να παραμείνουν στην εργασία τους 500 από τους περίπου 800 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία.
Το «πολιτικό» σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων τίθεται σε εκκαθάριση και οι 500 εργαζόμενοι παραμένουν στην εταρεία απασχολούμενοι σε καθαρά στρατιωτικές δραστηριότητες.
Εντός του 2014 τα ΕΑΣ θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σχήμα είναι βιώσιμο, θα πρέπει να διασφαλίσουν αυτοτελείς εξαγωγές (όχι συνδεδεμένες με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα ή προερχόμενες από Αντισταθμιστικά Ωφελήματα) και θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες συμφωνίες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες του protothema.gr, το εργοστάσιο του Αιγίου είναι ένα από τα τρία που θα παραμείνουν ανοικτά. Αναμένεται να κλείσουν τα εργοστάσια της Μάνδρας και της Ελευσίνας στην Αττική παρά το γεγονός ότι για το δεύτερο υπάρχουν κάποια ερωτηματικά.
Με τη σταδιακή αναδιάρθρωση η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι διασώζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας (μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η Τρόικα ήταν αμετακίνητη σε περίπου 500 απολύσεις, ενώ σήμερα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν περίπου 300 αποχωρήσεις) και διατηρείται ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα