Δικάζεται για γενοκτονία πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλας

12:38 29/1/2013 - Πηγή: AEK365

Ο πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλας, Εφραΐν Ρίος Μοντ, οδηγείται στο εδώλιο με τη βαρύτατη κατηγορία της γενοκτονίας καθώς θεωρείται υπεύθυνος για τις εισβολές, τις δολοφονίες και τους βιασμούς από τον στρατό στα χωριά Ινδιάνων Μάγιας.

Στη σύντομη παραμονή του στην ηγεσία της χώρας μεταξύ 1982 και 1983, μέχρι να ανατραπεί από τον ταξίαρχο Βικτόρες, ο Μοντ εφάρμοσε την τακτική της «καμένης γης» στα χωριά της Γουατεμάλας ώστε να στερήσει από το αριστερό αντάρτικο κίνημα πόρους στην ύπαιθρο.

Δικαστήριο της Γουατεμάλας έδωσε το πράσινο

φως για τη δίωξη του Μοντ τη Δευτέρα. Η εισαγγελία ανέφερε ότι έχει στοιχεία για τη δολοφονία 5.271 χωρικών της φυλής Ισίλ, εκ των οποίων 1.771 δολοφονήθηκαν σε σφαγές στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων την περίοδο του Μοντ.

Ο Μοντ παρέμεινε πολιτικά δραστήριος για καιρό μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος, όντας για περίπου 15 χρόνια μέλος του Κογκρέσου της χώρας. Η ασυλία που τον προστάτευτε έκανε αδύνατη τη δικαστική του δίωξη, αν και σειρά διεθνών ερευνών για τις δολοφονίες των Μάγιας είχαν βρει σημαντικά στοιχεία σε βάρος του.

Οι συνήγοροί του υποστήριξαν, ανεπιτυχώς, ότι ο Μοντ προστατεύεται από την αμνηστία που έχει συμφωνηθεί στη Γουατεμάλα.

Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία που κινείται από δικαστήριο της νότιας Αμερικής για γενοκτονία εναντίον πρώην δικτάτορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα