Δεν αποκλείει και τρίτο Μνημόνιο ο Στουρνάρας

14:02 9/9/2013 - Πηγή: AEK365

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ο Γιάννης Στουρνάρας για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο Μνημόνιο. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και συνέδεσε την ελάφρυνση της φορολογίας με την

επίτευξη των στόχων.
Σε ό,τι αφορά στην προσεχή διετία ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόσθεσε ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους : Είτε με έξοδο στις αγορές, είτε με νέα βοήθεια από τους εταίρους.
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι για το 2014 θα απαιτηθούν 4,5 δισ. ευρώ και για το 2015 άλλα 5,5-6 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών -όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός πριν λίγα 24ωρα στην 78η ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως ακόμη κι αν υπογραφεί 3ο Μνημόνιο, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, λόγω κυρίως της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα το 70% του πρωτογενές πλεονάσματος να διοχετευθεί για αναπτυξιακές δράσεις ή μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και το υπόλοιπο να διατεθεί για τη μείωση χρέους.
Για το ενδεχόμενο νέων απολύσεων στο Δημόσιο μίλησε για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» 15.000 εργαζομένων έως το τέλος 2014 στη θέση των οποίων θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι υπάλληλοι με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.
Για το ζήτημα που ανέκυψε περί «ξαφνικού θανάτου» του ΟΣΕ ο κ. Στουρνάρας διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες.
Αναφερόμενος στις αμυντικές βιομηχανίες και στην ΛΑΡΚΟ επέμεινε στη θέση της κυβέρνησης η αναδιάρθρωση των εταιρειών να γίνει με εκκαθάριση εν λειτουργία.
Την τελευταία διετία, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ έλαβαν με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων 150 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα