Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον Τσαϊκόφσκι

09:52 27/7/2013 - Πηγή: AEK365

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έφυγε ο Ζλάτσκο Τσαϊκόφσκι από τη ζωή. Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε στις 20/11/1923 στη Γιουγκοσλαβία. Διάσημος σαν παίκτης (πλάγιος μέσος) αγωνίστηκε στην εθνική της χώρας του. Από τους καλύτερους της Ευρώπης τη δεκαετία του '50, όταν και έπαιξε με την Παρτιζάν Βελιγραδίου κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Κολωνία έως τα 36 του χρόνια. Πήρε μέρος στα Παγκόσμια Κύπελλα 1950 και 1954, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

του 1948 και του 1952 και έχει 55 συμμετοχές στην εθνική ομάδα (8 γκολ).

Σαν προπονητής εργάστηκε στη Ζυρίχη και σε ομάδες της Γερμανίας (Μπάγερν Μονάχου, Κολωνία, Σάλκε και Απόλλωνα Καλαμαριάς και Γκρένχεν). Θεωρείται ένας εκ των δημιουργών της αυτοκρατορίας της Μπάγερν. Μαζί με τον τότε πρόεδρο της ομάδας Βίλχελμ Νοϊντέκερ στηρίχθηκαν σε μια φουρνιά ταλαντούχων πιτσιρικάδων, με επικεφαλής τους Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ζεπ Μάγιερ και Γκερντ Μίλερ και δημιούργησαν μια ομάδα μοντέλο.

Στην ΑΕΚ εργάστηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους. Την σεζόν 1977/78 ήρθε την 5η αγωνιστική για να αντικαταστήσει τον Φράντισεκ Φάντροκ και κατέκτησε το νταμπλ (το δεύτερο στην ιστορία του δικεφάλου) με εκείνη την μεγάλη ομάδα δημιούργημα του αείμνηστου Λουκά Μπάρλου. Αντίθετα στην επιστροφή του το 1983 απέτυχε...

Έφυγε στις 27 Ιουλίου του 1998 σε ηλικία 75 χρονών σε νοσοκομείο του Μονάχου από διαβήτη. Είχε το προσωνύμιο «Τσικ», που στα γιουγκοσλάβικα σημαίνει «γόπα (τσιγάρου)» εξαιτίας του ότι ήταν μικροσκοπικός, καθώς είχε ύψος 1,64μ.


Διαβάστε τι είχε γράψει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος σε άρθρο του για τον Τσαϊκόφσκι.

Oι πιο επιτυχημένες ομάδες σε οποιοδήποτε επίπεδο διατηρούνται πάντα ψηλά μέσα από τη φόρμουλα που κωδικοποίησε σχεδόν πριν από μισό αιώνα ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που οδήγησε την Κολωνία στον τίτλο της Μπουντεσλίγκα το 1962 και μετέτρεψε την Μπάγερν (ομάδα δεύτερης κατηγορίας το 1963, όταν την ανέλαβε) από δεύτερη στο βαυαρικό χωριό σε πρώτη στη Γερμανία και έβαλε τις βάσεις με την κατάκτηση του Κυπελλούχων το 1967 γι' αυτά που θα επακολουθούσαν στη δεκαετία του '70. Ο Τσαϊκόφσκι επέμενε πως «κάθε καλή ομάδα χρειάζεται τέσσερις καλούς "βιολιστές" και επτά "υπηρέτες"». Ο «Τσικ», που οδήγησε την ΑΕΚ στο νταμπλ το 1978, στο σύντομο πέρασμά του από την Ελλάδα υπήρξε ο ίδιος μεγάλος «βιολιστής» στην τεράστια ομάδα των Γιουγκοσλάβων τη δεκαετία του '50. Ηξερε πάντα από πρώτο χέρι πόσο μεγάλη σημασία είχε η παρουσία ενός σπουδαίου παίκτη ανάμεσα σε πολλούς εργατικούς αλλά μέτριους! «Οι σταρ μπορούν και μόνοι τους να αντέξουν στη σκηνή, αλλά κάποιος πρέπει να καθαρίσει και τα... καμαρίνια», έλεγε και τα λόγια του παραμένουν διαχρονικά.

Τα λόγια του «Τσικ» τα θυμάμαι πάντα κάθε φορά που ένας προπονητής εκθειάζει τη δουλειά κάποιων παικτών που στους οπαδούς στην εξέδρα δεν γεμίζουν το μάτι.
Ο Τσαϊκόφσκι έλεγε και κάτι άλλο, που θεωρώ πως έχει σημασία. Οταν όλοι μιλούσαν για παιδιά-θαύματα και για παίκτες που στα 12, στα 14 και στα 16 τους έκαναν τρελά πράγματα με την μπάλα στα πόδια, ο «Τσικ», που τα μάτια του είχαν δει πολλά, προτιμούσε να μένει ψύχραιμος. «Οι μικρές ηλικίες είναι σαν τα ολογράμματα. Σε ξεγελούν εύκολα. Βλέπεις κάποιον να κάνει ντρίμπλες και ωραία κοντρόλ και λες "θα γίνει σπουδαίος", αλλά αν τελικά δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις ανάγκες του περιβάλλοντος, δεν είναι διατεθειμένος να δουλέψει και δεν έχει προσαρμοστικότητα, απλώς μένει ταλέντο. Γιατί μπάλα δεν παίζεις μόνο με τα πόδια, αλλά πρώτα απ' όλα με το μυαλό», έλεγε.

Keywords
Τυχαία Θέματα