«Χόρεψε» στη Λεωφόρο η ΑΕΚ

09:19 27/12/2014 - Πηγή: AEK365

Μια από τις πρώτες μεγάλες διεθνείς νίκες της ΑΕΚ, μια από τις επιτυχίες που βοήθησαν αυτή την ομάδα να αλλάξει επίπεδο και να καθιερωθεί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, ήταν αυτή επί της Βάκερ Βιένης με 4-2 σαν σήμερα πριν από 83 χρόνια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ήταν ένας φιλικός αγώνας που διεξήχθη ενάμιση μήνα μετά την πρώτη κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και ήρθε να επιβεβαιώσει

ότι η ΑΕΚ ήταν πλέον μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας.

Στους νεότερους μπορεί να μη λέει πολλά μια νίκη σε φιλικό επί μιας ομάδας που δεν υπάρχει πια και που τότε ήταν μια μεσαία ομάδα του αυστριακού πρωταθλήματος. Ομως στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο του Μεσοπολέμου η Κεντρική Ευρώπη ήταν πολύ δυνατή και το νεοσύστατο (και απολύτως ερασιτεχνικό) ποδόσφαιρο της Ελλάδας απείχε πολύ από την... πρώτη ταχύτητα. Γι' αυτό και όταν η Βάκερ ήρθε για φιλικά με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Απόλλωνα και ΑΕΚ τα Χριστούγεννα του 1931, η εφημερίδα «Ακρόπολις» αθλοθέτησε ειδικό έπαθλο και 11 μετάλλια για όποια ελληνική ομάδα κατάφερνε να νικήσει τους Αυστριακούς.

Ο Ολυμπιακός έχασε με 2-0, ο Παναθηναϊκός με 4-3 και ο Απόλλων έφερε 1-1, όμως η ΑΕΚ δόξασε τα ελληνικά χρώματα. Νίκησε με 4-2, ενώ είχε προηγηθεί με 4-1 ήδη από τα πρώτα 24 λεπτά! Δύο γκολ είχε πετύχει ο Ηλίας Ηλιάσκος και από ένα ο Ντίνος Μπαλτάς και ο Μήτσος Μούγκρας.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ρίμπας (αντικατέστησε τον θρυλικό Γιάμαλη που ήταν τραυματίας και έμεινε να του δίνει οδηγίες πίσω από την εστία!) Νταϊσπάγγος, Μάλλιος, Πάτροκλος (το επίθετό του ήταν Χατζηπάντος) Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης (γνωστός και ως «Πίκολο») Εμμανουηλίδης, Ηλιάσκος, Μούγγρας, Μπαλτάς, Νεγρεπόντης (σε έναν από τους τελευταίους αγώνες της καριέρας του πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας)

Στις 27 Δεκεμβρίου:
27/12/25 ΑΕΚ-Ατρόμητος 4-2 (Πρωτάθλημα Αθηνών)
27/12/59 ΑΕΚ-Δάφνη Μεταξουργείου 3-1 (Κύπελλο Ελλάδας)
27/12/70 AEK-Παναθηναϊκός 1-1 (Α' Εθνική)
27/12/81 Εθνικός-AEK 1-2 (Α' Εθνική -μεγάλη και δύσκολη νίκη με ανατροπή στο τέλος, με σκόρερ της νίκης τον πρόωρα χαμένο Γιώργο Χατζηιωαννίδη)
27/12/82 AEK-Άρης 2-1 (Α' Εθνική - νίκη της ΑΕΚ με ανατροπή που ολοκληρώθηκε στο 89' με αυτογκόλ του Φοιρού)
27/12/87 AEK-Απόλλων Καλαμαριάς 2-0 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα