Α.Σ. Πέρα: Η ομάδα από την οποία γεννήθηκαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

15:00 14/10/2014 - Πηγή: AEK365

Ο αθλητικός σύλλογος Α.Σ. Πέρα που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί, δίχως αμφιβολία, έναν θρύλο για τον ελληνικό αθλητισμό. Πέρα από γεγονός ότι ακόμα και στις μέρες μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελληνικός φάρος στην τεράστια, πλέον, Πόλη, ουδείς ξεχνά ότι από τα σπλάχνα του γεννήθηκαν τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο ΠΑΟΚ.
Ο σύλλογος υπάρχει ακόμα. Όχι σε όλα τα αθλήματα αλλά η - κατά τους Τούρκους - Μπεγιογλούσπορ

είναι το ιστορικότερο σωματείο στην γειτονική χώρα.
Ενδιαφέροντα είναι όσα λέει ο τωρινός πρόεδρος της ομάδας, Απόστολος Χαριζινός στο «demokrathaber.net».

«Είμαι πρόεδρος εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο παρελθόν ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο. Έχω υπάρξει και αντιπρόεδρος του συλλόγου. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1884 με το όνομα Μπεγιόγλουσπορ Ερμής. Αργότερα πήρε το όνομα Α.Σ. Πέρα. Μέχρι που κατέληξε στο Μπεγιογλουσπορ. Για χρόνια η ομάδα έπαιρνε μέρος στα Εθνικά Πρωταθλήματα.

Πλέον η ομάδα δεν είναι τόσο γνωστή αν και γνώρισε μεγάλες επιτυχίες. Πλέον συμμετέχει μόνο στο πινγκ-πονγκ και στο Μπάσκετ.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες μετανάστες. Πλέον το σωματείο έχει γίνει ερασιτεχνικό και με τα βίας επιζεί. Το 1921 φίλοι, παράγοντες, αθλητές και άνθρωποι της ομάδας έφυγαν και ίδρυσαν στην Ελλάδα την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Το Κ άλλωστε στα αρχικά των ομάδων σημαίνει Κωνσταντινούπολη».

- Ήταν δύσκολο να ιδρύσεις μία ομάδα μεταναστών σε μία τέτοια εποχή;

«Ήταν δύσκολη περίοδος. Ο σύλλογος παρέμεινε ενεργός χάρη σε όλους τους μετανάστες και ακόμα αγωνίζεται σε τοπικά πρωταθλήματα».

Σχετικά με τη σχέση της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ με την Κωνσταντινούπολη ο κ. Χαριζινός λέει:

«Η ΑΕΚ ήρθε στην Κωνσταντίνου για να γιορτάσει τα 90 χρόνια της. Και ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια ήρθε για να παίξει με τη Φενέρ. Έρχονται σε εμάς, μας ρωτάνε πως είμαστε».
Γενικά στο δημοσίευμα αναφέρεται η ίδρυση της ΑΕΚ, η ίδρυση του ΠΑΟΚ αρχικά ως ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και άλλα πολλά που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό στην Τουρκία. Δείτε το δημοσίευμα πατώντας ΕΔΩ.

Keywords
Αναζητήσεις
μπεγιογλουσπορ
Τυχαία Θέματα