Απειλές για απολύσεις στα Mέσα Μεταφοράς

13:11 23/1/2013 - Πηγή: AEK365

Τελεσίγραφο έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στους εργαζόμενους των μέσων μεταφοράς που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

«Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου» είπε στον Βήμα 99,5. «Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μεταξύ των δικαστικών συνεπειών είναι και η απόλυση.

«Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν.

Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» είπε.

Ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχει σκοπιμότητα και μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά κανείς δεν θα βγει να πει ότι ευθύνεται για όλη αυτή την ταλαιπωρία».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό: «Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι αποφασισμένοι να μας τελειώσουν». Ο κ.Σταματόπουλος τόνισε πως όλα δείχνουν ότι το μετρό οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.

«Θα έχουμε μπλακ αόυτ στις συγκοινωνίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης, μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στους εργαζόμενους των μέσων μεταφοράς, λέγοντας ότι «η κοινωνία είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο».

Ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι μαζί με τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα επιδόματα ο μέσος μισθός στο μετρό είναι 3083 ευρώ το μήνα, στον ΗΣΑΠ 4095 και στο τραμ 2542, μεικτά. Χωρίς τα δώρα, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ στο Μετρό, 3.286 στον ΗΣΑΠ και 2.167 στο τραμ, μεικτά.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε, επίσης, ότι ο στόχος είναι με το ενιαίο μισθολόγιο να κατέβουν μεσοσταθμικά οι μισθοί στα 1.900 ευρώ και επισήμανε ότι η μέγιστη μείωση θα είναι 25%, ενώ στους χαμηλόμισθους δε θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε από την προϊστάμενη της Eισαγγελίας Αθηνών με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, ο υπουργός είπε «θέλουν να πληρώνονται στις απεργίες, αλλά αν θα πληρωθούν είναι άλλη ιστορία».

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί:

-Την Τετάρτη, εκτός από την 24ωρη στο Μετρό, θα γίνει στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ από 12:00 έως 16:00. Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

-Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00.

-Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα

-την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου απεργία σε όλα τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού.

Η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς, ανακοίνωσε ότι προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια, κατά των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων.

Η εταιρεία, αφού υπενθυμίζει ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι σημερινές κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες και απαγορεύτηκε η συνέχιση τους, τονίζει ότι «δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου».

«Καλούμε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος» διαμηνύει η ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Εφόσον οι εργαζόμενοι εμείνουν στις κινητοποιήσεις, βάσει του νόμου, προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων αλλά και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Keywords
μεσα μαζικης μεταφορας, ενιαιο μισθολογιο, σταση εργασιας, απεργιες, μετρο, συγκοινωνιες, επιταξη, χατζηδακης, επιδοματα, ησαπ, τραμ, μισθολογιο, αθηνα, συμμετοχή, λεωφορεια, απεργια, εταιρεία, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, κοινωνια, βημα, δωρα, εργασια, αφορμη, γινει, ευρω, ειπε, ερευνα, εταιρεία, ζωης, κυβερνηση, μισθος, μειωση, πεμπτη, συμμετοχή, ταλαιπωρια, τις κυριακες, τριτη, χρηστος, εφαρμογη
Τυχαία Θέματα