Αντίστροφή μέτρηση με άγνωστο αποτέλεσμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

12:12 17/9/2014 - Πηγή: AEK365

Μια μέρα πριν την πιο κρίσιμη ψηφοφορία της Μεγάλης Βρετανίας οι δημοσκόποι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά για το αποτέλεσμα της κάλπης για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μόνο οριακά μπροστά το «όχι» ενώ η βρετανική κυβέρνηση «ραίνει» με υποσχέσεις ενισχυμένων αρμοδιοτήτων τους Σκωτσέζους για να μην φύγουν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

δείχνουν, πρώτα από όλα, πως το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται τουλάχιστον στο 8% (σε κάποιες φτάνει το 14%). Αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας, που εξουδετερώνει το προβάδισμα λίγων -τεσσάρων- μονάδων που εμφανίζεται να έχει το «όχι» στην ανεξαρτησία.

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το «όχι» εμφανίζεται στο 52% και το «ναι» στο 48% (του ICM για τον Scotsman, του Opinium για την Daily Telegraph και της Survation για την Daily Mail).

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδο του «ναι» στην ανεξαρτησία εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η συμμετοχή στην κάλπη αναμένεται ισχυρή στο κλείσιμο μίας εκστρατείας στην οποία το Λονδίνο και το Εδιμβούργο έχουν κινητοποιήσει όλο το βαρύ τους πυροβολικό.

Τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική σκηνή του Λονδίνου επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως θα δώσει διερυμένες αρμοδιότητες στην Σκωτία εάν αποφασίσει να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πιο πρόσφατη δημόσια δέσμευσή τους, η «τριανδρία» των αρχηγών Συντηρητικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Εργατικών -με τη διαμεσολάβηση του Γκόρντον Μπράουν- υποσχέθηκε ενίσχυση της χρηματοδότησης και μεγαλύτερο έλεγχο του Εδιμβούργου στα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες για το σύστημα υγείας.

Με την εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας συμπαρατάχθηκε ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Λέγοντας πως, βάσει των δεσμεύσεων του Λονδίνου για μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο «θα εγγυάται τη μέγιστη αυτοδιάθεση», εξέφρασε την «ελπίδα να ψηφίσουν οι Σκωτσέζοι να μείνουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα