Ανθρώπινο λάθος το δυστύχημα στην Φουκοσίμα

14:47 5/7/2012 - Πηγή: AEK365

Έπειτα από 6 μήνες έρευνας και πάνω από 900 ώρες ακροάσεων και συνεντεύξεων με πάνω από 1000 άτομα η ανεξάρτητη επιτροπή που είχε κληθεί να ερευνήσει τα αίτια του πυρηνικού δυστυχήματος στην Φουκοσίμα κατέληξε στο πόρισμα πως όλα προήλθαν από ανθρώπινο λάθος.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: "Είναι σαφές πως το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power

δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωση να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία". Παράλληλα επισημαίνεται πως η καταστροφή "θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Παρόλο που προκλήθηκε από τα φυσικά φαινόμενα, το επακόλουθο ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα δεν μπορεί να αποδοθεί στη φυσική καταστροφή".
Το πόρισμα της επιτροπής εστιάζει στις διαμάχες μεταξύ κυβέρνησης, των ρυθμιστικών αρχών και της Tepco, που ήταν ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας.
Η έκθεση συνέπεσε με το άνοιγμα ενός από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, στην πόλη Όι, για οικονομικούς λόγους, αφού κρίθηκε ασφαλής από τις αρχές. Η επανεκκίνηση του αντιδραστήρα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για ένα ακόμα ολέθριο πυρηνικό ατύχημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα