Ανεξαρτησία, αλλά με βρετανική λίρα και Ελισάβετ θέλει η Σκωτία

22:28 26/11/2013 - Πηγή: AEK365

Πολύ... λίγα πράγματα ζητάει η Σκωτία για να κερδίσει την ανεξαρτησία της όπως παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στο σχέδιο του οράματός της έναν χρόνο πριν το σχετικό δημοψήφισμα.

Η Σκωτία προσπαθεί να... καλοπιάσει όσους δεν καλοβλέπουν την διάσχισή τους από την Αγγλία και γι' αυτό «προσφέρει» παραμονή στη βρετανική λίρα και στο στέμμα της Ελισάβετ, καθώς και παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο,

προβλέπεται ο σχηματισμός ανεξάρτητων ενόπλων δυνάμεων και, κυρίως, αυτόνομο φορολογικό σύστημα.

Το δημοψήφισμα για τη λύση της σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο (μετρά 306 χρόνια) προβλέπεται για τον επόμενο Σεπτέμβριο, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στην παραμονή στο παρόν καθεστώς (με 47%).

Ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ παρουσίασε την Τρίτη το λεπτομερές σχέδιο ανεξαρτησίας της Σκωτίας (αγγλικά), έκτασης 670 σελίδων.

Η φορολογική αυτονομία που προωθεί η τοπική κυβέρνηση «διαφημίζεται» ιδιαίτερα με επίκληση σε νέους φόρους που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό το Λονδίνο και έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε όλη τη βρετανική επικράτεια.

Ανάμεσα στα πρώτα προβλήματα που θα χρειάζονταν απάντηση σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης είναι το «μοίρασμα» του δημόσιου χρέους και το ζήτημα των πετρελαίων της Βόρειας Θάλασσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα