Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε η κοινή συνέντευξη Σαρρή - Μώραλη

17:32 27/2/2014 - Πηγή: AEK365

Διαβάστε τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου Σαρρή και Μώραλη:
Σαρρής: "Υπάρχει ένα κλίμα έντασης στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι παράγοντες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο των ομάδων τους από τα δικά τους προβλήματα. Με πολιορκητικό κριό τη διαιτησία, διάφοροι δημιουργούν καταστάσεις που απαξιώνουν με πρωτοφανή τρόπο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αποφασίσαμε να απαντήσουμε θεσμικά εμείς και η Λίγκα".

Μώραλης: "Η ένταση δημιουργείται από μια σειρά θεμάτων όπως η διαιτησία, οι άδειες, οι φάκελοι κλπ. Επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα και την πρόθεση να απαντάμε καθημερινά, δίνουμε αυτή

τη συνέντευξη. Το ποδόσφαιρο έχει χορτάσει από καταγγελίες. Από προτάσεις στερείται. Υπάρχουν προφανώς και προβλήματα, αλλά προτάσεις συνολικές δεν έχουν γίνει από καμία ΠΑΕ. Κάθε ομάδα διοχετεύει επιμέρους καταγγελίες μέσω των ΜΜΕ και αν συζητηθούν ποτέ στη Λίγκα".

"Δεν γίνεται αν δεν πετυχαίνουμε τη νίκη ή την επίτευξη των στόχων να προχωρούμε σε καταγγελίες. Ή να βρίσκουμε τα προβλήματα μετά από 25, 26 αγωνιστικές. Όποιος καταγγέλλει από θέση ευθύνης, θα πρέπει να αποδεικνύει αυτά που λέει. Αυτό κούρασε τους πάντες. Εγώ είμαι επαγγελματίας στο ποδόσφαιρο, έχουμε κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Θα πρέπει να σταματήσει η ανοχή σε όσους βγαίνουν και μας λένε απατεώνες. Θα πρέπει να παρέμβουν οι Εισαγγελείς. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους".

Για τις καταγγελίες Κούγια

Σαρρής: "Δεν θέλω να απαντήσω στα μυθεύματα του κ. Κούγια. Άλλωστε έχω στοιχεία στα χέρια μου τα οποία όχι μόνο διαψεύδουν, αλλά και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Κούγια".

Για καταγγελίες Βελλή

Μώραλης: "Με τον κ. Βελλή γνωρίστηκα τον Αύγουστο. Έχω την καλύτερη εντύπωση, γιατί είναι νοικοκυρεμένη ομάδα ο Απόλλων. Συμφωνώ μαζί του σε μια δήλωση προ 20 ημερών, ότι δεν μπορείς να λες κάτι δίχως να μπορείς να το αποδείξεις. Πιστεύω ότι αυτές τις καταγγελίες που έκανε θα έχει τη δυνατότητα να τις αποδείξει. Την 26η αγωνιστική έγινε στημένη παρωδία η Super League; Δεν ξέρω τι εννοεί με το σύστημα που ανεβοκατεβάζει ομάδες. Δεν μπορεί να λέει ο Απόλλωνας ότι κάποιοι προαποφασίζουν ποιοι θα ανεβαίνουν και ποιοι θα πέφτουν από τη στιγμή που έχει κερδίσει τέσσερις ανόδους τα τελευταία πέντε χρόνια. Διαφωνώ, λοιπόν, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις που νομίζω έγιναν εν θερμώ. Είναι έντιμος και ηθικός, ας μείνει στο ποδόσφαιρο και ας βοηθήσει μαζί με άλλους ηθικούς να προχωρήσει το ποδόσφαιρο".

Για τον Λάμπρο Σκόρδα

Μώραλης: "Είχαμε πάρει σειρά αποφάσεων για κάποιες ομάδες που θεωρούμε ότι χρειάζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν δέχομαι, λοιπόν, απόψεις και δηλώσεις ότι δεν θέλουμε ομάδες με 11.500 εισιτήρια κλπ. Αν μια ομάδα πέφτει αγωνιστικά, η Λίγκα δεν επηρεάζει. Σε αυτό που μπορούσαμε να βοηθήσουμε κάποιες ομάδες, το κάναμε και με το παραπάνω".

Για τις προτάσεις του ΠΑΟΚ και τους φακέλους με τα ύποπτα παιχνίδια

Σαρρής: "Μου κάνει εντύπωση που οι προτάσεις δεν ήρθαν εδώ και πήγαν κατευθείαν στο υπουργείο. Έχουν συζητηθεί αυτές οι προτάσεις και στο παρελθόν".

Για τις ψήφους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ ώστε να είναι περισσότερες

Σαρρής: "Το 2009 πέρασε τροποποίηση του καταστατικού και ψήφιζαν όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Την ψήφισαν τα 3/4 και τη γύρισε πίσω το πρωτοδικείο. Παράλληλα πρέπει να τονίσω ότι ορισμένες από τις Ενώσεις που δεν ψήφισαν είναι όψιμα στο πλευρό του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν κάποια νομικά προβλήματα. Αλλαγή καταστατικού σύμφωνα με τα όσα θέλει η FIFA και είναι υποχρεωτικό για όλες τις Ομοσπονδίες, ενώσεις και ομάδες. Σε αυτό το καταστατικό προβλέπεται η αύξηση των όσων ψηφίζουν. Μπορεί να δημιουργηθεί ένωση διαιτητών Ελλάδος και θα μπορεί να συμμετέχει. Το ίδιο και οι προπονητές αλλά και για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Υπάρχει συνεννόηση μήπως αυξηθεί ο αριθμός μελών μόνο στις Γενικές Συνελεύσεις. Είμαστε σε συνεννόηση με την UEFA και τη FIFA, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκπροσώπων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για τις εκλογικές συνελεύσεις. Για τις πειθαρχικές επιτροπές, η FIFA δεν δέχεται να διορίζονται από την Πολιτεία, η Πολιτεία επιμένει και καταλήξαμε στους συνταξιούχους. Τα μέλη των πειθαρχικών θα εκλέγονται ανά 4ετία, όπως και το ΔΣ της Ομοσπονδίας".

Για την αδειοδότηση

Σαρρής: "Αυτό αφορά αποκλειστικά το ποδόσφαιρο. Καμία άλλη εμπλοκή δεν είναι αποδεκτή από UEFA, FIFA. Είμαστε περήφανοι για τμήμα αδειοδότησης, δουλεύει άριστα. Υποψιάζομαι ότι και φέτος θα αρχίσει η διαδικασία ότι η... κακιά ΕΠΟ δεν δίνει άδειες κλπ, όπως πέρσι. Θέλω να μπει θέμα στη Λίγκα ώστε να δημοσιοποιούνται όλοι οι φάκελοι όταν υπάρχουν αντιδράσεις. Έτσι θα σταματήσει η καχυποψία".

Μώραλης: "Αν κάποια ομάδα θεωρεί ότι αδικείται, θα έπρεπε η ίδια να δημοσιοποιεί τον φάκελο της. Τα πράγματα της αδειοδότησης είναι συγκεκριμένα, οπότε δεν υπάρχει υποκειμενικότητα. Είναι θέμα της ΕΠΟ και μάλλον θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ασφαλής από τη στιγμή που συζητάμε να βγουν παραπάνω".

Για τη διαιτησία

Σαρρής: "Η ΕΠΟ ακολουθεί ό,τι έχει υπογράψει με την UEFA. Ο τρόπος λειτουργίας της διαιτησίας είναι αυτός, ό,τι συμφωνήσαμε με την UEFA. Η καχυποψία είναι μεγάλη. Ανακοινώσεις πριν, μετά ή στη διάρκεια των ματς. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι. Θεωρώ ότι όλα τα λάθη είναι ανθρώπινα. Στη νέα σεζόν, στο σεμινάριο επιλογής διαιτητών Super League, θα έρθει ο κ. Κολίνα να κάνει όλα τα τεστ, τα γραπτά κλπ. Να σταματήσει δηλαδή η ιστορία για το ποιος φτιάχνει τους πίνακες κλπ".

Για τις τροποποιήσεις

Σαρρής: "Για να μην ξανασυμβεί αυτό το πρόβλημα με την καθυστέρηση για τα πρωταθλήματα, αποφασίσαμε τον Δεκέμβρη να κάνουν πρόγραμμα τριετίας ώστε οι προκηρύξεις Super League και Football League να είναι εναρμονισμένες".

Για τα ύποπτα παιχνίδια

Σαρρής: "Είναι αναξιόπιστοι οι φάκελοι σε σχέση με το θέμα στημένα παιχνίδια. Η συγκεκριμένη εταιρία απλά στέλνει ένα φάκελο, ότι κάποια παιχνίδια είναι στοιχηματικά περίεργα. Για παράδειγμα, ότι ο μέσος όρος πονταρίσματος από τις 40.000 πήγε στις 45.000 ευρώ. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ με αυτή τη δικαιολογία ότι είναι στημένο. Υπάρχουν δύο απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη λέει να κρατάμε μυστικά τα περιεχόμενα των φακέλων. Η άλλη λέει να δίνουμε στη δημοσιότητα όλο το περιεχόμενο στη δημοσιότητα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μη δυσφημείται άδικα κάποιες φορές το ποδόσφαιρο. Φέτος μας έχουν έρθει 9 φάκελοι. Πιθανώς κάποιοι να αξίζουν περαιτέρω ελέγχων. Αυτό θα το κρίνει ο Εισαγγελέας, όχι η ΕΠΟ. Έχω κάνει μία πρόταση στους αρμόδιους Υπουργούς, μιλώντας και με την UEFA. Να δημιουργηθεί επιτροπή από ΕΠΟ, Super League, Football League, UEFA και έναν διορισμένο Εισαγγελέα από την Πολιτεία, ώστε να αξιολογούν τους φακέλους που έρχονται. Να μην φτάνουν καν οι φάκελοι στην ΕΠΟ. Όταν αποδεικνύεται ότι στήνονται παιχνίδια, θα πρέπει να πηγαίνουν στη φυλακή ή όπου λέει ο νόμος. Τα στοιχεία είναι ακριβέστατα, ωστόσο δεν οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.".

Μώραλης: "Συμφωνώ ότι θα πρέπει να σταματήσει ο καταγγελτικός λόγος. Είναι θετικό ότι αρχίζουν και γίνονται προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα,. Μόλις γίνει αυτό, θα τις μελετήσουμε και θα γίνει μια συζήτηση. Αυτό περιμένουμε. Καμία ομάδα δεν έχει κάνει προτάσεις. Κι ο Παναθηναϊκός που συντάχθηκε σήμερα με τον ΠΑΟΚ, δεν έχει κάνει προτάσεις στη Λίγκα Αντιμετωπίζω θετικά τις προτάσεις του ΠΑΟΚ, για να συζητηθούν και να πάρουμε αποφάσεις. Θα εισηγηθώ στη Λίγκα να γράφονται πρακτικά, ώστε να ξέρουμε όλοι τι λέγεται μέσα στις συνεδριάσεις και τι λένε μετά απ' έξω. Γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε. Οι ομάδες που διαμαρτύρονται είναι αυτές που αποτυγχάνουν. Κάποιος που πέφτει ανακαλύπτει ένα σύστημα. Δεν τα βλέπω πειστικά αυτά τα πράγματα. Όποια ομάδα δεν κερδίζει θα ανακαλύψει ότι φταίει κάποιος τρίτος. Τα θέματα της Λίγκας είναι οργανωτικά, οικονομικά και άλλα. Εγώ βλέπω το προϊόν αγωνιστικά και συνεταιρικά. Δημιουργούμε έσοδα, διοργανώνουμε τα πρωταθλήματα. Αυτά πρέπει να δούμε και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα".

Για τους δανεισμούς

Μώραλης: "Ωραία είναι να τα λέμε στα ραδιόφωνα καμία ομάδα εκτός από τον Αστέρα, μία πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση. Η Λίγκα συνεδριάζει μια φορά τον μήνα. Πού είναι όλες αυτές οι απόψεις;"

Για το γεγονός ότι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες είναι εναντίον του κ. Σαρρή

Σαρρής: "Αυτήν την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στους ίδιους".

Μώραλης: "Όταν κάποιος δεν λέει το πρόβλημα, τότε πώς θα γίνει η εγχείρηση που απαιτείται το ποδόσφαιρο; Όλα λύνονται μέσα από το διάλογο, αλλά για να συζητήσεις, πρέπει να μας πει κάποιος το πρόβλημα που έχει. Στη Super League υπάρχουν πρόεδροι που δεν ξέρουν που πέφτουν τα γραφεία της Λίγκας. Προσπαθούμε να συντηρήσουμε το προϊόν μήπως μπορέσουμε να πάμε λίγο καλύτερα στο μέλλον. Δεν θα γίνουμε Primera Division, ούτε Premier League".

Για το εάν υπάρχει ενημέρωση των αθλητών για τον παράνομο στοιχηματισμό

Σαρρής: "Ήδη έχουμε ξεκινήσει από τις μικρές Εθνικές ομάδες και θα επεκταθούμε σε όλες τις ομάδες και τις κατηγορίες για να ενημερωθούν όλοι για το συγκεκριμένο θέμα".

Για τα παιχνίδια που κρίθηκαν χειραγωγημένα

Μώραλης: "Δεν το γνωρίζω".

Για τις ομάδες Β

Σαρρής: "Η αναδιάρθρωση ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Εγώ τότε ήμουν πρόεδρος της Δ' Εθνικής. Μετά από 2 χρόνια αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς και καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση. Πήραμε αυτήν την απόφαση γιατί πιστεύω ότι ένα κράτος 10.000.000 ατόμων δεν μπορεί να έχει 65 επαγγελματικές ομάδες. Βλέπατε τι γινόταν στις ομάδες της Γ' Εθνικής".

Για το τι μεσολάβησε και έφυγε ο Σάντος

Σαρρής: "Τότε το είχα δηλώσει αυτό γιατί εκείνη την αίσθηση είχα. Θα τον έχουμε στο Μουντιάλ. Είναι νωρίς να σας πω για το προφίλ του νέου προπονητή. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρότζεκτ του Σάντος".

Για το πρόγραμμα του Σάντος

"Το πρόγραμμα Σάντος αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Έχουν ανιχνευτεί ήδη αρκετά ταλέντα και αυτό θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου".

Για τον αριθμό των Ελλήνων στο πρωτάθλημα

Μώραλης: "Το ιδανικό θα είναι να παίξουν παραπάνω Έλληνες. Αυτό είναι καλό και για την Εθνική ομάδα. Θεωρώ ότι έρχονται κάποιοι μέτριοι ξένοι που έρχονται και θα μπορούσαν στη θέση τους να αγωνίζονται Έλληνες. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό Ελλήνων που παίζουν".

Τι είπε ο Πλατινί για τους φακέλους με τα ύποπτα;

Σαρρής: "Ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά μόνον εδώ γίνεται αυτός ο θόρυβος. Η UEFA έχει πάρει κάποιες αποφάσεις και δεν μπορεί να τις αλλάξει. Επιμένω στην πρότασή μας για τη δημιουργία της επιτροπής".

Μώραλης: "Στα βασικά θέματα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να υπάρχει ενιαία γραμμή, όπως στο θέμα των φακέλων για τα ύποπτα. Και εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει να βγαίνουν όλοι οι φάκελοι στη φόρα".

Για τις βελτιώσεις που απαιτούνται

Μώραλης: "Κοιτάμε και ξένα μοντέλα, πρωταθλήματα χωρών με ίδια χαρακτηριστικά με τη δική μας. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πλέι οφ με 6 ομάδες και οι υπόλοιπες να παίζουν πλέι άουτ και άλλα τέτοια. Εδώ όμως θέλω να πως ότι ο καθένας παρουσιάζει τα πράγματα όπως θέλει. Για παράδειγμα, δεν μας εξέπληξε η πτώση των εισιτηρίων. Η ΑΕΚ έπεσε και στην έδρα της αγωνίζεται η Καλλονή. Ο Παναθηναϊκός έφυγε από το ΟΑΚΑ και πήγε στη Λεωφόρο. Στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έκοβε τουλάχιστον 100.000 εισιτήρια και τώρα μάξιμουμ 32.000. Άρα πως να μην πέσουν τα εισιτήρια;"

Ο Κολίνα θα έχει τον ίδιο ρόλο με την τωρινή ΚΕΔ;

Σαρρής: "Ο κ. Κολίνα θα κάνει τα σεμινάρια και την επιλογή των διαιτητών το καλοκαίρι".

Αν αποσύρει ο κ. Βελλής την ομάδα του, τι θα κάνετε;

Μώραλης: "Θέλω να πιστεύω ότι ήταν πάνω στην ένταση της στιγμής. Δεν θα είναι ευχάριστο να φύγει μια ομάδα από το πρωτάθλημα. Υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις. Υπάρχουν ορισμένες συνέπειες που θα πρέπει να τις αναλάβει η διοίκηση μιας ομάδας. Αν κρίνει ο κ. Βελλής ότι πρέπει να το κάνει δεν μπορώ να πω κάτι. Αλλά ο κ. Βελλής δεν είχε κάνει τέτοιες καταγγελίες μέχρι την 26η αγωνιστική, γι΄αυτό εξεπλάγην".

Η ΕΠΟ κατηγορείται ότι οι πίνακες κάθε χρόνο γίνονται με βάση τις Ενώσεις. Οι Ενώσεις έχουν διαιτητές; Γιατί είναι δύσκολο όσοι ορίζουν τους διαιτητές να πουν αν οι διαιτησίες ήταν πετυχημένες ή όχι;

Σαρρής: "Απαγορεύεται από την UEFA να σχολιάζουν οι υπεύθυνοι της ΚΕΔ τις διαιτησίες. Επίσης απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται οι βαθμολογίες. Δεν υπάρχει Ένωση από αυτές που δεν μας ψήφισαν που δεν έχουν διαιτητές, ακόμη και στη Super League. Αντίθετα, κάποιες που μας ψήφισαν δεν έχουν διαιτητές".

Keywords
λογια, super league, football league, primera division, premier league, μμε, αποδειξεις, super, league, εισιτήρια, επηρεάζει, ΠΑΟΚ, επο, fifa, uefa, νέα, τεστ, συγκεκριμένο, παναθηναικος, αναδιαρθρωση, ΑΕΚ, οακα, ολυμπιακος, κεδ, καλοκαιρι, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στημενα, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, μουντιαλ 2014, βγαινουν, super league, χωρες, το θεμα, εδρα, εθνικη, επο, θεμα, μμε, οακα, παιχνιδια, περιεργα, προγραμμα, τεστ, uefa, αυξηση, απλα, απολλων, βαθμολογιες, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, ευχαριστο, εγινε, εγχειρηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, ενημερωση, επηρεάζει, επρεπε, ερχονται, εταιρια, εφυγε, ιδια, ιδιο, θετικο, θορυβος, καχυποψια, κεδ, κλιμα, λαθη, μοντελα, μπορεις, μυστικα, νικη, ομαδα, ορος, παμε, ποδοσφαιρο, περιβαλλον, πινακες, πολιτεια, προβληματα, σαρρης, ρολο, σεζον, σεμιναρια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, στημενα παιχνιδια, σουπερ, τμημα, φυλακη, φακελοι, φταιει, φορα, super, ενωση, fifa, football league, ιδανικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κακια, league, μεινει, μια φορα, μουντιαλ, ομαδες, primera division, θελω να, θεματα, θετικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα