Ακόμα και ο Σόιμπλε μιλάει για ανάπτυξη

09:06 27/5/2013 - Πηγή: AEK365

Υπό την πίεση της ολοένα αυξανόμενης ευρωπαϊκής ανεργίας αλλά και εν όψει των κρίσιμων ομοσπονδιακών γερμανικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε πραγματοποιεί πλέον στροφή υπέρ της ανάπτυξης για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τις οποίες μάλιστα δεν διστάζει να συγκρίνει (ως προς τις ανάγκες τους) ακόμη και με την Ανατολική Γερμανία τα πρώτα χρόνια μετά την επανένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών

της Γερμανίας πλέον είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο παροχής διμερών δανείων συνολικού ύψους αρκετών δισ. ευρώ από την κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW προς τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συγκεκριμένα προς την Ισπανία, την Πορτογαλία και «υπό προϋποθέσεις, προς την Ελλάδα».

«Πιστεύω πως εμείς ως Γερμανία θα έπρεπε να παράσχουμε πρόσθετη βοήθεια σε διμερές επίπεδο», σημειώνει ο Σόιμπλε σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει το Spiegel.
Στην ίδια επιστολή, ο 70χρονος Χριστιανοδημοκράτης δεσμεύεται πως στο εξής η Γερμανία θα παράσχει «δραστική στήριξη αρκετά ταχύτερα», προκειμένου να υπάρξουν «θετικά αποτελέσματα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε πρακτικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο».

Οσο για το συνολικό ύψος των εν λόγω δανείων, το Spiegel μιλάει για «μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων» που πρόκειται να κινητοποιηθούν υπό μορφή επενδύσεων στη Νότια Ευρώπη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μάλιστα, το ίδιο το περιβάλλον Σόιμπλε, θορυβημένο από την έκρηξη της ανεργίας που απειλεί να πνίξει τον ευρωπαϊκό Νότο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναγνωρίζοντας πως «εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα