Αιματηρή επίθεση στη συριακή τηλεόραση

17:12 27/6/2012 - Πηγή: AEK365

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον δικτύου της συριακής τηλεόρασης, κοντά στη Δαμασκό με τη βία στη Συρία να συνεχίζεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, τρεις δημοσιογράφοι και τέσσερις φύλακες της έδρας του τηλεοπτικού δικτύου Al-Ikhbariye στην περιοχή του Χαν αλ-Σιχ, σκοτώθηκαν «και άλλοι άνθρωποι απήχθησαν από τους τρομοκράτες που επίσης έκλεψαν μηχανήματα και υλικό».

«Οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες σκότωσαν δημοσιογράφους, τεχνικούς και φύλακες, τοποθέτησαν εκρηκτικά σε χώρους και

πυρπόλησαν άλλους. Σκότωσαν δημοσιογράφους πυροβολώντας τους και απήγαγαν άλλους» μετέδωσε το Sana.

Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν και τις δύο πλευρές για σοβαρές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -ανάμεσά τους και εκτελέσεις- «σε ανησυχητική κλίμακα» σε όλη τη χώρα στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγουν τους τρεις τελευταίους μήνες, ανακοίνωσαν στην τελευταία έκθεσή τους οι ερευνητές του ΟΗΕ.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πάουλο Πινιέιρο, αναφέρει πως δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποιος διέπραξε τη σφαγή δεκάδων ανθρώπων τον Μάιο στη Χούλα, ωστόσο τόνισε ότι «δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση μπορεί να είναι υπεύθυνες για πολλούς από τους θανάτους».

«Κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν τακτικά, στο πλαίσιο αυξανόμενα στρατιωτικοποιούμενων συγκρούσεων που -σε ορισμένες περιοχές- έχουν τα χαρακτηριστικά» μιας εμφύλιας ένοπλης σύγκρουσης, αναφέρει ο Πάουλο Πινιέιρο, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η ομάδα των ερευνητών είχε επίσης πολλές αναφορές για φόνους από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην εξέγερσή τους κατά της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατηγορούνται για βασανισμούς και εκτελέσεις κυβερνητικών στρατιωτών και αυτών που είναι ύποπτοι ότι τους υποστηρίζουν.

Μπασάρ αλ-Ασαντ: Είναι εμφύλιος

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, παραδέχθηκε ότι η χώρα του βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου, έναν χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά της διακυβέρνησής του. Μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλ Άσαντ είπε ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη νίκη αυτού του πολέμου.

Το Σάββατο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, συγκαλεί συνάντηση κορυφής στη Γενεύη για το θέμα της Συρίας, θέλοντας να βρει «κοινή θέση στις προτάσεις».

Σύμφωνα με τον βοηθό του, Ζαν Μαρί Γκενό, ο οποίος μίλησε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Κ.Ανάν έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας ομάδας Δράσης για τη Συρία, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο στη Γενεύη.

Ο Άναν προσπαθεί μαζί με τα κράτη και τις αντίπαλες πλευρές

Keywords
Τυχαία Θέματα