Αγρότης με 14 offshore στο «ελληνικό Λιχτενστάιν»

11:53 16/10/2012 - Πηγή: AEK365

Συνολικά 184 offshore εταιρείες εδράζονται στο Κρανίδι Αργολίδας με πολλούς να το αποκαλούν το «Ελληνικό Λιχτενστάιν», αναφέρεται στην εφημερίδα «Το Έθνος».

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά καθώς η αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου έχει μείνει μόνο με δύο υπαλλήλους οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς μέχρι τις 31 Δεεκεμβρίου, οπότε και παραγράφονται τόσο οι υποθέσεις με τις 184 offshore

στο Κρανίδι, όσο και 200.000 ακόμα ανοικτές φορολογικές υποθέσεις.

Στη λίστα που είχε συντάξει το ΣΔΟΕ με τις 184 offshore, οι εταιρείες εμφανιζόταν να έχουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην κατοχή τους χωρίς να έχουν πληρώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων.

Είναι ενδεικτικό πως εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ έχει στην κατοχή της ακίνητα των οποίων η αξία προσεγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

Οι offshore εκπροσωπούνταν κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μικροεπαγγελματίες ή ακόμα και ανεπάγγελτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από αυτούς βρέθηκε να εκπροσωπεί 6 εταιρείες και ένας αγρότης εκπροσωπούσε συνολικά 14 εταιρείες.

Το ΣΔΟΕ έστειλε τον φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία έπρεπε να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο η ΔΟΥ Ναυπλίου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δήλωσε ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 εταιρείες, ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες και στον ελεγκτικό μηχανισμό, αποκαλύπτει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τις απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή.

Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου 2012 οι 21 ελεγκτές κατάφεραν να συντάξουν 459 φακέλους μεγαλοοφειλετών με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13 δισ. ευρώ.

Γι' αυτές τις υποθέσεις μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση.

Στο ίδιο διάστημα, από τα 13 δισ. ευρώ συνολικών χρεών εισπράχθηκαν μόλις 19.062.985 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα