Αγχόνη για Μουμπάρακ

16:38 5/1/2012 - Πηγή: AEK365

Την καταδίκη του Χόσνι Μουμπάρακ στην εσχάτη των ποινών για τις σφαίρες που σκότωσαν 800 διαδηλωτές στην εξέγερση που έφερε τους τίτλους τέλους στο καθεστώς του, ζήτησε η Εισαγγελία στη δίκη του Αιγύπτιου έκπτωτου προέδρου στο Κάιρο. Θάνατος διά απαγχονισμού ζητείται και για τους δύο γιους του Μουμπάρακ,

τον τότε υπουργό Εσωτερικών και ηγετικά στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Η δίκη-σταθμός στο Κάιρο διακόπηκε έως τις 9 Ιανουαρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, οι δύο γιοι του, Γκαμάλ και Αλάα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Άντλι και οι αρχηγοί της αστυνομίας κατηγορούνται για συνέργεια στους θανάτους 850 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.

Την Τετάρτη η Εισαγγελία ανακοίνωσε ενώπιον του δικαστηρίου πως η έρευνα που διεξήχθη κατέληξε ότι ο Μουμπάρακ έδωσε εντολή για τη χρήση πραγματικών πυρών κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στην πλατεία Ταχρίρ κατά του καθεστώτος.

Η εξέγερση των Αιγυπτίων επί 18 ολόκληρες ημέρες με επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου εξανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 έπειτα από 30 χρόνια διακυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα