Αύξηση στη φορολογία και έκτακτη εισφορά στην Πορτογαλία

20:22 3/10/2012 - Πηγή: AEK365

Αυξήσεις στην φορολογία όλων των κατηγοριών εισοδήματος αλλά και βαριά έκτακτη εισφορά της τάξης του 4% για το 2013 ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Βίκτορ Γκασπάρ, «απαντώντας» με αυτόν τον τρόπο στην απόσυρση της δυσανάλογης αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζόμενων, η οποία συνάντησε σφοδρή αντίσταση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις εισοδηματικές

κατηγορίες σε πέντε, από οκτώ που ισχύουν έως τώρα αλλά παράλληλα αυξάνονται οι φόροι στα εισοδήματα. Το επίπεδό τους διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 11,8% από 9,8% σήμερα.

Ταυτόχρονα θα επιβάλει έκτακτη εισφορά 4% σε όλα τα εισοδήματα του 2013.

Ακόμη επιβάλλεται φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και θα γίνουν περικοπές σε δαπάνες.

Η επιβάρυνση στο ΑΕΠ στα φτάσει στο 3% για το 2013 ενώ εκτιμάται ότι η επίσημη ανεργία θα αυξηθεί στο 16,4% από 15%, το οποίο ήδη είναι επίπεδο-ρεκόρ για τη χώρα.

Πάντως η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% φέτος και 1% το 2013.

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίσιμη στιγμή, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πορεία μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», είπε ο Γκασπάρ σε δημοσιογράφους.

Όμως όπως δείχνει η εμπειρία, η αύξηση των φορολογικών εσόδων σε μία συρρικνωμένη οικονομία σαν τη πορτογαλική απειλεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη δυναμική της ύφεσης αλλά και να αυξήσει την ανεργία που ήδη είναι στο 15%.

Πέρα από αυτό, η δυσαρέσκεια των Πορτογάλων διογκώνεται καθημερινά φέρνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο έκρηξης, άλλο ένα κοινό νήμα που συνδέει τις χρεοκοπημένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Πορτογαλία κατέφυγε για πρώτη φορά από το 2010 στις αγορές ομολόγων προχωρώντας σε ανταλλαγή ομολόγων αξίας 3,76 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ανταλλαγή κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ που έληγαν τον Σεπτέμβριο του 2013 με νέα, πληρωτέα τον Οκτώβριο του 2015. Πάντως ανταλλάχτηκε ποσοστό λιγότερο από το 40% των πορτογαλικών ομολόγων που έληγαν το Σεπτέμβριο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα