Αφγανιστάν: Δεκάχρονη εξαναγκάστηκε να ζωστεί με εκρηκτικά

20:01 7/1/2014 - Πηγή: AEK365

Η δεκάχρονη Σποζμάι συνελήφθη την Κυριακή στην περιοχή του Χανίσιν του Αφγανιστάν καθώς υποστήριξε ότι φορούσε γιλέκο παγιδευμένο με εκρηκτικά με το οποίο θα πραγματοποιούσε επίθεση αυτοκτονίας στη νότια αφγανική επαρχία Χελμάντ.

Η δεκάχρονη δήλωσε στην αστυνομία ότι ο αδερφός της την εξανάγκασε να φορέσει το γιλέκο.

Όπως είπε ο αδελφός της τής είπε «να πάρει το μαύρο γιλέκο» και να ανατινάξει τα εκρηκτικά σε οδόφραγμα της αστυνομίας.

Σύμφωνα

με τις τοπικές αρχές, ο μεγαλύτερος αδελφός της 10χρονης είναι ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν της περιοχής.

Η Σποζμάι υποστηρίζει ότι πέταξε το γιλέκο, το οποίο δεν έχει βρεθεί.

«Σχηματίσαμε μια ομάδα έρευνας για να ρίξουμε φως στην υπόθεση» ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, Όμαρ Ζουάκ.

Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Σποζμάι καθώς ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί ορισμένα σημεία της ιστορίας της.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, αφού εγκατέλειψε τα εκρηκτικά σε ένα ποτάμι, κοντά στο οδόφραγμα της αστυνομίας, η δεκάχρονη υποστηρίζει ότι επέστρεψε στο σπίτι της για να βγάλει τα βρεγμένα ρούχα της, με κίνδυνο να συναντηθεί εκεί με τον αδελφό της.

Κατόπιν παραδόθηκε στην αστυνομία.

Το τηλεοπτικό κανάλι Tolo TV μετέδωσε, ωστόσο, μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία το κορίτσι δεν κατάφερε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Η Σποζμάι αρνείται να ξανασυναντηθεί με την οικογένειά της. «Δεν θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου. Ο πατέρας και ο αδελφός μου είναι Ταλιμπάν και θα με σκοτώσουν» φέρεται να έχει δηλώσει στους αστυνομικούς.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των γυναικών, Τζαμίλια Νιάζι, δήλωσε ότι θα ζητήσει να μεταφερθεί η δεκάχρονη σε προστατευόμενη κατοικία στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι διαψεύδουν ότι έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν κατ' επανάληψη ότι καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα