Αδιέξοδο με τη νέα κυβέρνηση

01:40 9/11/2011 - Πηγή: AEK365

Σχεδόν απίθανο είναι πλέον να πάρει τη θέση του πρωθυπουργού ο Λουκάς Παπαδήμος παρά το γεγονός ότι μέχρι το απόγευμα της Τρίτης φαινόταν διαμφισβήτητη επιλογή.

Όπως φαίνεται, η συμμετοχή του κ. Παπαδήμου στην κυβέρνηση προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ,

με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι εκ διαμέτρου αντίθετος. Ο κ. Παπαδήμος, φαίνεται ότι είχε θέσει ως όρο να τοποθετηθούν άνθρωποι της εμπιστοσύνης του στο οικονομικό επιτελείο.

Η ΝΔ είχε συμφωνήσει για το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της στους όρους του. Ωστόσο, μείζον θέμα έχει προκύψει με τη ρητή απαίτηση των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου. Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός, ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε το απόγευμα θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ρητή δέσμευσή του για εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών αρκεί.

Στη συνέχεια τα επικρατέστερα ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού είναι αυτά του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του νυν προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος όμως στη συνέχεια διέψευσε ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Πάντως, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και έπειτα θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα