To Curiosity... ανέπνευσε στον Άρη

18:42 7/9/2012 - Πηγή: AEK365

Το Curiosity δεν πήγε στον πλανήτη Άρη, μόνο για να μας στέλνει εικόνες. Έχει και άλλες πιο επιστημονικές δουλειές να κάνει, οι οποίες τώρα αρχίζουν!

Μια από αυτές χρειάζεται μια γερή... εισπνοή για να γίνει! Το ρομποτικό όχημα «ρούφηξε» αέρα από την ατμόσφαιρα του Άρη προσφέροντας ένα πρώτο δείγμα της για χημικές αναλύσεις που θα καθορίσουν τη χημική σύστασή της.

Η ανάλυση του αρειανού ατμοσφαιρικού δείγματος θα γίνει από το Sample Analysis at Mars ή σε συντομογραφία SAM, το «πολυόργανο» που έχει αναπτυχθεί από τους ειδικούς της NASA

για την αναζήτηση χημικών στοιχείων στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Μια ανάλογη μελέτη είχε γίνει το 1970, όταν οι αποστολές Viking στον Άρη αποκάλυψαν ότι το βασικό συστατικό του είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Το SAM όμως αναμένεται να κάνει πιο «λεπτή» ανάλυση του δείγματος, ανιχνεύοντας διάφορα άλλα συστατικά του ακόμη και αν βρίσκονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Κύριος στόχος των επιστημόνων είναι να διαπιστώσουν αν στον αέρα του Κόκκινου Πλανήτη υπάρχουν ίχνη μεθανίου. «Στα καλύτερά του το SAM μπορεί να μετρήσει μεθάνιο σε τμήματα ανά τρισεκατομμύριο τη στιγμή που οι συγκεντρώσεις που περιμένουμε με βάση τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είναι από δέκα έως μερικές δεκάδες τμήματα ανά δισεκατομμύριο» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τζόι Κρισπ, εκ των επιστημονικών υπευθύνων του προγράμματος. «Βρισκόμαστε όμως σε τόσο αρχικό στάδιο στη χρήση του και πρόκειται για ένα τόσο περίπλοκο όργανο ώστε θα μας χρειαστεί χρόνος για να ελέγξουμε τα δεδομένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα