Fitch: Δεν έχει χαθεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών για την Ελλάδα

22:38 25/2/2015 - Πηγή: AEK365

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως η συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μειώνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο για μία ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας - πιστωτών, δεν ακυρώνει τελείως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να έχει εγχώριες πολιτικές επιπτώσεις, αν μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝΕΛ εκφράσουν αντιδράσεις,

όπως αναφέρει.

Η παράταση είναι θετικό για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ωστόσο η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες στο θέμα του χρέους ή της τραπεζικής χρηματοδότησης και δεν διασφαλίζει απαραίτητα την επιτυχία των περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

«Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει η βασική πηγή κινδύνου για το ελληνικό κράτος και τις τράπεζες» υπογραμμίζει.

«Η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και οι πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο» αναφέρει ο Fitch.

Ακόμα, προβλέπει πως είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές πριν από το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί πρόγραμμα αντικατάστασης πριν από την νέα ημερομηνία λήξης στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αξιολόγηση της συμφωνίας που έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές, «θα αργήσει», ενώ προσθέτει ότι η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας στον τελικό κατάλογο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων λήγει στο τέλος Απριλίου. Τονίζει πως το Eurogroup έχει δηλώσει ότι καμία εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων του τρέχοντος προγράμματος πριν οι θεσμοί ολοκληρώσουν την επανεξέταση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.

«Με τις εκταμιεύσεις του προγράμματος να μην έρχονται έως τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για να καλύψει τις συνεχιζόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες. Κατά την άποψή μας, η πιο πιθανή πηγή θα είναι μία αύξηση στο όριο των έντοκων γραμματίων (σήμερα στα 15 δις. ευρώ). Η ΕΚΤ μπορεί να λάβει μία πιο ευνοϊκή στάση μετά την παράταση του προγράμματος», επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα