FAZ: Περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων προς την Ελλάδα θα προτιμούσε η ΕΚΤ

10:55 19/2/2015 - Πηγή: AEK365

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προτιμούσε την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ

θα αισθάνονταν πιο άνετα εάν υπήρχαν έλεγχοι [στη ροή] κεφαλαίων για να αποτραπεί η 'αιμορραγία' χρημάτων από τις τράπεζες», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ. Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής της Κυριακής», από τον Δεκέμβριο ως τα μέσα Φεβρουαρίου είχαν αποσυρθεί από τα ελληνικά ιδρύματα καταθέσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Χθες Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αποφάσισε να παρατείνει κατά δυο εβδομάδες την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις συστημικές ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά μόλις κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μικρότερο από αυτό που είχε ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα πάντα με τη FAZ, στο ΔΣ της Ευρωτράπεζας συζητήθηκε ακόμα η βιωσιμότητα των ελληνικών ιδρυμάτων, με δεδομένο ότι ο έκτακτος μηχανισμός ELA χορηγείται μόνον προσωρινά και σε τράπεζες που θεωρούνται βιώσιμες.
Η FAZ είναι μια συντηρητική εφημερίδα που συχνά απηχεί τη γνώμη της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ήταν αντίθετος στην αύξηση της παροχής ELA για τα ελληνικά ιδρύματα στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Η Bundesbank έχει επίσης ζητήσει, μέσω του τελευταίου μηνιαίου δελτίου της, να μην χρησιμοποιούνται τα χρήματα του ELA για την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.

Ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα