Περί «υποτιμολογήσεων»

Πολλά γράφονται τελευταία περί χαμηλών τιμολογήσεων κάποιων εισαγωγικών εταιρειών αυτοκινήτων για να πληρώσουν λιγότερους δασμούς-φόρους κ.λπ. Οι «αποκλειστικότητες» και οι «χέβι» (όπως λέγανε οι παλιοί εφημεριδάδες) τίτλοι περί απάτης εις βάρος του Δημοσίου οργίασαν τις προηγούμενες ημέρες. Αρχικά είπαμε να μην αναφερθούμε στο θέμα, γιατί πολύ απλά το θεωρήσαμε αστείο για τα μεγέθη μιας αγοράς όπου φέτος οι λιανικές πωλήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 25.000, ενώ οι πωλήσεις των μεγάλων πολυτελών αυτοκινήτων δεν θα αγγίξουν ούτε καν τις 1.000. Ομως, επειδή στην Ελλάδα
η αρνητική είδηση διαδίδεται με πολλαπλάσια ταχύτητα από τις υπόλοιπες, τα mail και τα ερωτήματα που πήραμε μας αναγκάζουν να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο θέμα. Από την άλλη, βέβαια, εγείρονται και υποψίες για το ποιος είναι ο σκοπός αυτών των δημοσιευμάτων, αφού είναι σαφές πως οι λεγόμενες «υποτιμολογήσεις» στις εισαγωγές πολυτελών αυτοκινήτων κάποιων πολυεθνικών εταιρειών πρέπει και να μεταφράζονται σε χαμηλότερες τιμές λιανικής, κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν (ή δεν το επιδιώκουν) άλλοι. Από την άλλη, το κλείσιμο της ψαλίδας της τιμής των νέων αυτοκινήτων και των μεταχειρισμένων κάποιους τους ενοχλεί.

Οπότε, εφαρμόζοντας το ελληνικότατο «να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα», αρχίζει το κάρφωμα σε δημοσιογράφους και Αρχές.

Στην ουσία του θέματος, τώρα, πράγματι κάποιες εισαγωγικές πολυεθνικών -κυρίως- εταιρειών «υποτιμολογούν» τα προϊόντα τους. Εξάλλου, δεν το κρύβουν ούτε οι ίδιες. Τονίζουν όμως ότι η χαμηλότερη τιμή μεταφέρεται απευθείας στον καταναλωτή, κάτι που αποδεικνύεται εύκολα. Αλήθεια, πού είναι το μεμπτό;

Αντιθέτως, είναι απολύτως νόμιμο και εφόσον η μείωση αυτή περνάει στον καταναλωτή είναι και θεμιτό. Στο κάτω-κάτω, όταν κάποιος παράγει ένα προϊόν, μπορεί να το πουλάει όσο αυτός κρίνει. Το ότι κάποια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, με ετήσιους τζίρους όσο το μισό ΑΕΠ της χώρας μας, αποφασίζει να γράψει ζημιές για 2-3 χρόνια ώστε να στηρίξει τη θυγατρική της, η οποία επιχειρεί σ’ ένα «βομβαρδισμένο» περιβάλλον, είναι μεμπτό; Είναι πρόβλημα το ότι έτσι σώζονται θέσεις εργασίας; .
Keywords
Τυχαία Θέματα