Λιτότητα, προσδιορισμός του πραγματικά αναγκαίου, σκληραγώγηση

Η έλευση του Πλούτωνα στο ασκητικό ζώδιο του Αιγόκερω απ’ το 2008, μάς έβαλε όπως όλοι βλέπουμε, σε μια περίοδο λιτότητας, κατά την οποία καλούμαστε να προσδιορίσουμε ποιο είναι το πραγματικά αναγκαίο για την επιβίωσή μας. Πριν το 2008, ο Πλούτωνας βρισκόταν στο πληθωρικό και γενναιόδωρο ζώδιο του Τοξότη (απ’ το 1995), μια περίοδος σπατάλης, χλιδής και αδηφαγίας σε εμπειρίες. Το πέρασμά του στον Αιγόκερω έφερε θεαματική λοιπόν αλλαγή, καθώς πράγματι, αυτά τα ζώδια είναι τελείως αντίθετα μεταξύ
τους.

Απ’ την περίοδο που όλοι μας σε ένα επίπεδο γίναμε «παχιές αγελάδες», απ’ την περίοδο του Πλούτωνα στο Τοξότη δηλαδή, περάσαμε στην περίοδο των «ισχνών αγελάδων». Ο Αιγόκερως είναι το ζώδιο που βρίσκεται στο μέσον του χειμώνα, κι έτσι συμβολικά καλείται να κάνει πολύ σοφή διαχείριση των λίγων αγαθών της πιο άγονης περιόδου του χρόνου. Είναι το ζώδιο το πιο σκληραγωγημένο, κι έτσι όλοι μας σε ένα επίπεδο καλούμαστε πλέον να σκληραγωγηθούμε και να αφήσουμε πίσω τον παλιό «τροφαντό», ακόμα και μαλθακό, αλλά σίγουρα καλοπερασάκια εαυτό που γίναμε κατά τη διέλευση του Πλούτωνα στο Τοξότη.

Ο Πλούτωνας είναι το βαθύτερο ένστικτο επιβίωσης, καθώς μάς φέρνει σε άμεσο κίνδυνο θανάτου – είναι ο πλανήτης του θανάτου, που σκοτώνει καθετί σάπιο και διεφθαρμένο. Σκοτώνει τα «κελύφη» των ψευδαισθήσεων που είχαν χτιστεί στη φυσιολογία του ανθρώπου ατομικά και συλλογικά, ώστε να τον φέρουν σε περισσότερη επαφή με την αλήθεια και να γίνει πιο αυθεντικός, με πηγαία δημιουργικότητα και συντονισμό με το Θέλημα του Θεού που θα του εξασφαλίσουν την επιβίωση. Έτσι λοιπόν με την διέλευση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, η επιβίωσή μας πλέον κρίνεται απ’ την σωστή διαχείριση των λίγων αγαθών και χρημάτων, και απ’ την σκληραγώγηση, την σκληρή εργασία, ακόμα και την επιστροφή στη γη και σε παραδοσιακές εργασίες, καθώς ο Αιγόκερως είναι ζώδιο της γης και της παράδοσης.

Ο προσδιορισμός του πραγματικά αναγκαίου που μάς ζητά ο Πλούτωνας απ’ τον Αιγόκερω για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας, θα μάς φέρει σε επαφή και με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και δυνατότητές μας. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα δουν ότι το επάγγελμα που είχαν διαλέξει δεν ήταν πραγματικά σωστό γι’ αυτούς και αναγκαίο κοινωνικά, αλλά παρασύρθηκαν απ’ τις μεγάλες υποσχέσεις (του Πλούτωνα απ’ το Τοξότη), παρασύρθηκαν από μια φούσκα ευκολίας, γρήγορου πλουτισμού και ανέσεων. Έτσι ο κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του σιγά σιγά, ενώ όλοι καλούμαστε να έρθουμε σε επαφή με τη πραγματικότητα και να εξυπηρετήσουμε τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας, ώστε να επιβιώσουμε ατομικά και συλλογικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα