Κι όμως, η Ελλάδα είναι η οικονομικότερη…

Κάνοντας μια έρευνα σχετικά με τις τιμές των νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα με αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα πωλούνται πιο οικονομικά απ’ ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, όχι όλα τα αυτοκίνητα, αλλά από τα 2.000 cc και κάτω, και κυρίως στις κατηγορίες μικρομεσαία, μικρά και μίνι. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό όταν αναφερόμαστε σε ένα προϊόν που
έχει συνολικά τρεις φόρους μόνο κατά την πώληση και άλλους τρεις στη χρήση.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους φόρους επιβάλλονται σε ακριβά αυτοκίνητα και στα μεγάλου κυβισμού. Το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης σχεδόν διπλασιάζει την τιμή των αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού, ενώ και ο φόρος πολυτελείας που επιβάλλεται φορτώνει με κάμποσες χιλιάδες ευρώ αυτοκίνητα που κοστίζουν περίπου από 40.000 ευρώ και πάνω. Στα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα, δε, το Τέλος Ταξινόμησης μειώνεται λόγω της απόσυρσης που ίσχυε μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ εκτός του ΦΠΑ δεν επιβάλλεται άλλος φόρος κατά την αγορά.

Αλλά και στη χρήση τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, αφού τα τέλη κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων προκύπτουν από τις εκπομπές ρύπων, που συνήθως είναι χαμηλές, ενώ τα αυτοκίνητα από 1.929 cc δεν έχουν τον… αστείο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Εχουν όμως τα -επίσης αστεία- τεκμήρια, με το 1,2 lt αυτοκίνητο να έχει ετήσιο τεκμήριο τα 4.000 ευρώ, όταν σήμερα το παίρνεις με 9.000 ευρώ και χρειάζεσαι για να το συντηρήσεις περίπου 1.400 ευρώ τον χρόνο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος εξαιτίας της οποίας οι τιμές των αυτοκινήτων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Κι αυτό αφορά τις εργοστασιακές τιμές που παίρνουν οι ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και το κέρδος που έχουν από αυτά. Οι εταιρείες, είτε είναι πολυεθνικές είτε ανήκουν σε Ελληνες επιχειρηματίες, προκειμένου να παραμείνουν τα αυτοκίνητά τους στην αγορά, έχουν το μικρότερο κέρδος από τους υπόλοιπους εισαγωγείς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα και οι τιμές που παίρνουν από τα εργοστάσια είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές που παίρνουν εισαγωγείς άλλων χωρών.

Βέβαια, κάποιες από τις εισαγωγικές (λίγες, είναι η αλήθεια) προσπαθούν να καλύψουν τη χασούρα του κέρδους από τις πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων μέσω της συντήρησης.

Εν κατακλείδι, αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για αγορά νέου αυτοκινήτου, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις τιμές. Ομως, για άλλη μια φορά θα το τονίσουμε ότι, πέρα από την έρευνα για την αγορά νέου αυτοκινήτου, καλό είναι να ερευνούμε και τα κόστη της συντήρησής του…
Keywords
Τυχαία Θέματα