Ζημιά 72 εκατ. ευρώ για τις πέντε δημοφιλέστερες ομάδες

Μεγάλη έρευνα, στην οποία καταγράφεται η οικονομική κατάσταση των πέντε δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας μας (Ολυµπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρης), δημοσιεύει στο φύλλο του Σαββάτου (24/12) η εφημερίδα «Goal».

{textlink02}

Στην έρευνα της εφημερίδα δηµοσιεύθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στις αρχές Δεκεµβρίου του τρέχοντος έτους στις

οικονοµικές εφηµερίδες, όπως υποχρεώνονται από τον νόµο, και έχουν ως σηµείο αναφοράς την οικονοµική χρήση που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2010 και έληξε στις 30/6/2011.

Διαβάστε αναλυτικά τη μεγάλη έρευνα της εφημερίδας «Goal»:

Στην αρχή της έρευνας δημοσιεύονται τα παρακάτω στοιχεία έτσι ώστε να γίνει εύκολα κατανοητή.

A) Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται προέρχονται από τις οικονοµικές καταστάσεις και τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών που τις συνοδεύουν. Αρα θεωρείται για τους σκοπούς της ανάλυσης ότι δεν υπάρχουν «λογιστικά τρικ» που δεν έχουν καταγραφεί και η εικόνα τους είναι αυτή που εµφανίζεται.

B) Κάποιες φορές οι παρατηρήσεις των ορκωτών διαφοροποιούν ή και ανατρέπουν τα αναγραφόµενα στις καταστάσεις. Αρα στους πίνακες που ακολουθούν γίνεται αναπροσαρµογή µε βάση τα γραφόµενα από αυτούς. Με βάση την αρχή της συντηρητικότητας οποιαδήποτε αναφορά του ορκωτού στο πιστοποιητικό του θα έπρεπε να λογιστικοποιείται. Οι ΠΑΕ, όπως θα διαπιστώσετε, είναι αρκετά αισιόδοξες και δεν περνούν στους ισολογισµούς τους το πλήθος των παρατηρήσεών τους.

Γ) Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται µνεία µεταγενέστερων της 30ής Ιουνίου του 2011 γεγονότων, που επηρεάζουν τα µεγέθη των εξεταζοµένων περιόδων. Και αυτά λαµβάνονται υπόψη για την αναπροσαρµογή των µεγεθών. Αν έχουν υπάρξει άλλα που δεν αναφέρονται τότε αποτελεί έλλειψη λόγω µη διαθέσιµων στοιχείων.

Δ) Οι δηµοσιευµένες οικονοµικές καταστάσεις χωρίζονται σε δύο κύρια µέρη: α) τον ισολογισµό και β) τα αποτελέσµατα χρήσης. Ο ισολογισµός εµφανίζει την περιουσιακή κατάσταση και τις υποχρεώσεις της εταιρείας κατά την 30/6/2011 (και πώς αυτά µεταβλήθηκαν την τελευταία χρονιά) και τα αποτελέσµατα χρήσης το πώς κυµάνθηκαν τα έσοδα/έξοδα της χρήσης από 1/7/2010 έως 30/6/2011.

Με άλλα λόγια, µιας που είµαστε εξοικειωµένοι µε τις ορολογίες, ο ισολογισµός δείχνει το χρέος µιας ΠΑΕ και τα αποτελέσµατα το πλεόνασµα ή έλλειµµα µίας χρονιάς.

Απαιτείται restart και... προσαρμογή!

Με το ζητούµενο της εφαρµογής των νέων διατάξεων της UEFA για τη… δηµοσιονοµική πειθαρχία των ευρωπαϊκών οµάδων που θα αγωνίζονται στα Κύπελλα Ευρώπης, και µε δεδοµένο ότι το περίφηµο financial fair play έχει αρχίσει να γίνεται της µόδας (µε ορατές για τις οµάδες µας τις πρώτες συνέπειες από την εφαρµογή του), το «Goal» έκανε το αυτονόητο.

Αναζήτησε τους ισολογισµούς των πέντε σηµαντικότερων ΠΑΕ της χώρας (Ολυµπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρης) προκειµένου να µελετήσει µε τη βοήθεια του ειδικού (µόνοι µας θα ήταν δύσκολο να το κάνουµε µε ασφάλεια) την τωρινή τους οικονοµική κατάσταση, αλλά και τη συνολική ο

Keywords
Τυχαία Θέματα