Βολικάκης: «Να ανεβάσουμε τον ελληνικό αθλητισμό στη θέση που του αξίζει!»

O Χρήστος Βολικάκης θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και δεν το θέλει μόνο για τον εαυτό του...

«Να κερδίσουμε πολλά Ολυμπιακά μετάλλια για να ανεβάσουμε τον ελληνικό αθλητισμό στη θέση που του αξίζει!» λέει ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Βολικάκη στο περιοδικο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:

Το

ποδήλατο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Όχι μόνο ως οικολογικό μέσο μεταφοράς, αλλά και ως άθλημα. Τι θα ήθελες να πεις στα παιδιά που σκέφτονται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ή την ποδηλασία;

Το ποδήλατο είναι για τα περισσότερα παιδιά το πρώτο πράγμα που μπορεί να ξεκινήσει ως παιχνίδι και να καταλήξει σε τρόπο ζωής. Στη σημερινή εποχή, η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό είναι ό,τι καλύτερο. Αποφεύγουν κάθε είδους παραβατικές δραστηριότητες και είναι καλό να ξεκινούν από μικρή ηλικία, γιατί τους διαμορφώνει το χαρακτήρα και τους κάνει πιο πειθαρχημένους, να γνωρίζουν τι πραγματικά θέλουν και να μάθουν να βάζουν στη ζωή τους στόχους. Πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του είναι να το ωθήσει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Εσύ πότε θυμάσαι την πρώτη σου επαφή με το ποδήλατο;

Η πρώτη μου επαφή με το ποδήλατο ήταν σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς συνόδευα συχνά τον πατέρα μου για να παρακολουθήσουμε τους αθλητές που προπονούσε. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι και εγώ σιγά-σιγά.

Ο σημαντικότερος σταθμός στην καριέρα σου ως τώρα;

Το κάθε μετάλλιο είναι ξεχωριστό. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να κερδίζεις μετάλλιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια κύπελλα. Σίγουρα το πρώτο μου μετάλλιο είναι κάτι ξεχωριστό για μένα. Και το να ξεκινάς με χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έφηβων με έκανε να ανεβάσω πολύ ψηλά τον πήχη από νωρίς. Βέβαια στη συνέχεια, στην κατηγορία των ανδρών και στην πρώτη μου χρονιά σε αυτήν την κατηγορία, το να κατακτήσω το χάλκινο μετάλλιο ήταν κάτι το ασύλληπτο για μένα, κάτι που -η αλήθεια είναι- δεν το περιμέναμε να συμβεί παρά στα επόμενα χρόνια. Ευτυχώς όμως ήρθε νωρίς και μπόρεσα έτσι να μπω ως αξιωματικός στο πολεμικό ναυτικό και να μπορέσω να ασχοληθώ με το άθλημα που αγαπώ πιο εύκολα.

Ποια είναι η σημαντικότερη διάκριση που έχεις λάβει έως σήμερα;

Σίγουρα όλα τα μετάλλια είναι σημαντικά. Και οι δυο διακρίσεις που ανέφερα ήταν από τις πιο σημαντικές. Όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω τη φετινή χρονιά, στην οποία ήρθαν δύο παρά πολύ σημαντικές διακρίσεις, χαρίζοντάς μου απευθείας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ήταν η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας και η πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ASTANA, κερδίζοντας έτσι τον τρεις φορές χρυσό Ολυμπιονίκη και αήττητο μέχρι εκείνη τη στιγμή Βρετανό Chris Ηoy. Αυτή η νίκη με έφερε στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στην πρώτη θέση στη σειρά των παγκόσμιων κυπέλων.

Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα