Τώρα έχει Ευρώπη

Ενδιαφέρουσα η κουβέντα για όσα αναμένουν την ΑΕΚ εν όψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Σε υψηλό βαθμό αγωνίας οι αναζητήσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές, για εύρεση λύσης στο διοικητικό – ιδιοκτησιακό αδιέξοδο. Αλλά όλα αυτά, μπορούν να περιμένουν τουλάχιστον μια μέρα. Βλέπετε, τώρα η ΑΕΚ έχει Ευρώπη και αυτό είναι πρώτο στην ιεραρχία...

Είναι ξεκάθαρο, πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε

μια παρανόηση στην ΑΕΚ αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ομάδας. Οι πολλές και σημαντικές ανάγκες, έκαναν την Ευρώπη να φαντάζει ως «πολυτέλεια». Σε κάποιες περιπτώσεις «θυσιάστηκε» στον βωμό του πρωταθλήματος – θυμηθείτε τη σεζόν του Φερέρ και τη συνέχεια με Κωστένογλου – και σε άλλες απλά η ομάδα δεν έδωσε τη βαρύτητα που απαιτείται. Ετσι ήρθαν σφαλιάρες, χάθηκε το νόημα και για να βρει κάποιος μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά θα πρέπει να ανατρέξει στη νίκη επί της Μπενφίκα προ διετίας.

Η φετινή χρονιά, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των τελευταίων ετών. Τουναντίον, μόνο αρνητικές στιγμές διαθέτει. Και βέβαια, δεν μπορεί κανείς στην ΑΕΚ να είναι ικανοποιημένος από την αποκομιδή των μηδέν πόντων έπειτα από τη συμπλήρωση ενός γύρου σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οταν κάποτε κατάφερνε να παίρνει αποτελέσματα απέναντι σε μεγαθήρια, όταν δεν υπολόγιζε ονόματα όπως την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, την Ιντερ, δεν μπορεί να θεωρεί εκ των προτέρων χαμένα ματς κόντρα σε Αντερλεχτ, Λοκομοτίβ ή Στουρμ Γκρατς.

Τότε όμως, όταν η ομάδα είχε αποδεδειγμένα ικανότητες και μπορούσε να κάνει σπουδαία πράγματα αλλά σκόνταφτε σε παράγκες και άλλα μαγικά που ισχύουν μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η Ευρώπη ήταν μια διέξοδος. Υπήρχαν στιγμές που μπορούσε κάποιος να το βλέπει ως κάτι ελιτίστικο, που προσέθετε απλά στο πρεστίζ της ΑΕΚ. Τώρα, που ο σύλλογος βάλλεται από παντού, είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή καταξίωση ώστε να γίνει αντιληπτό πως η ΑΕΚ παραμένει στο ύψος της. Αλλωστε, η διαφορετική αντιμετώπιση αρμόζει και εφαρμόζεται μόνο από μικρούς συλλόγους και δεν μπορεί να αφορά την ΑΕΚ.

Ο Κωστένογλου επιχειρεί πολλές αλλαγές. Αυτό δεν λέει απαραίτητα κάτι. Αν οι παίκτες που θα μπουν έχουν το μυαλό και τη συγκέντρωση που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τότε μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους. Διότι και στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των τελευταίων ετών, το βασικό ζήτημα δεν ήταν το ρόστερ και η ποιότητα του, αλλά η συγκέντρωση και η νοοτροπία της ομάδας. Οταν τους περνούσαν τη λογική του πάρεργου, της αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού αγώνα ως διαδικαστικού χαρακτήρα, υπάρχουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και πολλούς ακόμα, η ΑΕΚ οφείλει να δει σοβαρά και συγκροτημένα το ματς με την Λοκομοτίβ. Να παίξει ως ΑΕΚ και να περιμένει οφέλη, που θα αφορούν:

• Την ψυχολογία της ομάδας, που θα ανέβει κατακόρυφα από την επιτυχία επί ενός ισχυρού αντιπάλου, που θα ακουστεί σε όλη την ήπειρο

• Την αυτοπεποίθηση της, καθώς θα επιβεβαιώθει σε μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση, πως η ΑΕΚ βαδίζει στο σωστό δρόμο

Keywords
Τυχαία Θέματα