Το «crash test» της Τούμπας για τον ΠΑΟ

Είναι πολύ νωρίς στο πρωτάθλημα για να προεξοφλούμε πράγματα και καταστάσεις. Δεν παύει, εντούτοις, ορισμένα δεδομένα να είναι καταγεγραμμένα στο μυαλό μας. Να είναι "χειροπιαστά", να υπάρχουν...

Οπως για παράδειγμα η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού στις έως τώρα αναμετρήσεις του στο πρωτάθλημα που είναι άκρως ενθαρρυντική ως προς το "χαρακτήρα" της ομάδας και την -ασυμβίβαστη με την ήττα- αίσθηση που βγάζουν οι ποδοσφαιριστές του στο γήπεδο.

Οπως επίσης σαφές είναι ότι η εικόνα του

Παναθηναϊκού, ξέχωρα από πειστική και αποφασιστική, είναι συνάμα "χορταστική", ιδίως στην τελευταία "παράσταση" με τον Εργοτέλη στο ΟΑΚΑ.

Δεδομένα όμως δεν έχει μόνο ο Παναθηναϊκός. Εχει και ο αντίπαλός του στο πρώτο ντέρμπι της φετινής χρονιάς, ΠΑΟΚ.

Κατ' αρχάς, ανεξαρτήτως της ποιότητας που έχει η ομάδα της Θεσσαλονίκης ανά αγωνιστική περίοδο, αποτελεί θέσφατο γεγονός ότι η Τούμπα αποτελεί μία "καυτή" έδρα που σε κανέναν δεν αρέσει να φιλοξενείται. Σε όποια κατάσταση, θέλω να πω, κι αν βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, η αποστολή κάθε ομάδας σε αυτό το γήπεδο είναι εξ ορισμού δύσκολη...

Δεδομένο επίσης είναι ότι ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει και αξιόμαχο σύνολο, παίκτες αξίας και την παρούσα χρονική στιγμή ειδικότερα δείχνει να έχει φτιάξει μία ομάδα που αξίζει το σεβασμό όχι μόνο του "τριφυλλιού" αλλά όλων όσοι θέλουν να λένε ότι στοχεύουν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ο Μπόλονι προσπαθεί να διατηρήσει τον "δυσκολοκατάβλητο" χαρακτήρα του ΠΑΟΚ και να του προσθέσει δημιουργία και επιθετικότητα, είναι έμπειρος και ικανός προπονητής, ενώ μονάδες όπως ο Βιεϊρίνια, ο Κοντρέρας και ο Σαλπιγγίδης έπαιζαν για πλάκα, κατά τη γνώμη μου, σε κάθε ομάδα της χώρας μας.

Ξέχωρα όμως από τα "pregame facts" του αγώνα, για τον Παναθηναϊκό το ματς της Τούμπας είναι και ένας αγώνας με χαρακτήρα "crash test". Του πρώτου της χρονιάς που "έκατσε" να είναι μία ανάσα από τα... επόμενα αυτά με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Είναι συνεπώς ένα... στοίχημα επιβεβαίωσης ότι αυτή η ομάδα που έχει φτιάξει ο Φερέιρα δεν είναι μόνο για τα (θεωρητικά πάντα) "εύκολα", είναι και για τα "δύσκολα".

Κατά την εκτίμησή μου ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να αλλάξει τη φιλοσοφία του στα ντέρμπι που έρχοντια. Οφείλει ασφαλώς να προσμετρήσει το βαθμό δυσκολίας και τις ιδιαιτερότητες τέτοιων καταστάσεων, να προσαρμόσει κάποια πράγματα σε σχέση με τα ατού του -εκάστοτε- αντιπάλου, όχι όμως και να τροποποιήσει αυτό που προσπαθεί -και καταφέρνει όπως φαίνεται- να δημιουργήσει: μία ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, που θα πρεσάρει ψηλά και ασφυκτικά τον αντίπαλο, που θα δημιουργεί και θα επιτίθεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα