Τα λάθη στο ποδόσφαιρο πληρώνονται

Αν μιλάγαμε φυσιολογικά και καθαρά ποδοσφαιρικά για το παιχνίδι Ελλάδα-Γερμανία, η συζήτηση προφανώς θα περνούσε κατ’ ευθείαν στην αναζήτηση του επόμενου αντιπάλου της Γερμανίας.

Η συζήτηση όμως σήμερα δεν είναι αυτή. Κι όχι μόνο γιατί στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και υπάρχει διαρκώς η πιθανότητα της έκπληξης. Αλλά γιατί ακριβώς η συζήτηση ξέφυγε από το καθαρά ποδοσφαιρικό της πλαίσιο.

Και το παράξενο σ’ αυτό, είναι ότι η Γερμανία, ή έστω ένα μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ και του κόσμου της, «κατάφεραν» να χάσουν

το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που είχαν σαν ομάδα. Δηλαδή την ποδοσφαιρική ανωτερότητα και υπεροχή της.

Ειλικρινά μου έκανε τεράστια εντύπωση ο τρόπος που επιχείρησαν να δουν το παιχνίδι μια σειρά Γερμανικά ΜΜΕ και γενικότερα ένα μέρος της κοινής γνώμης της Γερμανίας. Και μου έκανε αρνητική εντύπωση για δύο λόγους.

Ο πρώτος καθαρά ποδοσφαιρικός. Καθώς είναι τουλάχιστον ανόητο, ένα παιχνίδι που θεωρητικά το έχεις στα χέρια σου, να το «σηκώνεις», να το κάνεις ντέρμπι και να το πηγαίνεις σε άλλα επίπεδα.

Ο δεύτερος έχει να κάνει αυτή καθ’ αυτή την ουσία και το περιεχόμενο του τρόπου που χειρίστηκαν το παιχνίδι τα συγκεκριμένα ΜΜΕ της Γερμανίας. Είχα την εντύπωση, πως μια σειρά τέτοιες ακραίες και προσβλητικές για άλλους λαούς νοοτροπίες και συμπεριφορές, αποτελούσαν εδώ και χρόνια παρελθόν για ένα λαό που δοκιμάστηκε από αυτές και έκανε πραγματικά τεράστιες προσπάθειες και επιτυχημένες να το ξεπεράσει.

Τέλος πάντων, η ουσία είναι μία. Κι αυτή είναι, ότι από την στιγμή που η Γερμανία μπήκε στον πειρασμό να δώσει άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έχασε το βασικό της ατού, δηλαδή την ανωτερότητά της ποδοσφαιρικά σαν ομάδα.

Κι αυτό θα της κοστίσει. Θα της κοστίσει και μέσα στο γήπεδο και από πλευράς ψυχολογίας των δύο ομάδων.

Καθώς είναι λογικό για την Εθνική Ελλάδας και τους Έλληνες συνολικά, να αντιμετωπίζουν με δέος, με φόβο αν θέλετε, ποδοσφαιρικά την πληρέστερη ίσως Εθνική ομάδα αυτή την στιγμή στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία.

Όμως δεν είναι καθόλου λογικό και δεν θα συμβεί φυσικά, να αντιμετωπίζει με αντίστοιχα συναισθήματα, συνολικά ο Ελληνικός λαός τον Γερμανικό σε επίπεδο ιστορίας, κουλτούρας, παράδοσης, επιστήμης, δημοκρατίας, ακόμα-ακόμα και βιοτικού επιπέδου και τρόπου ζωής σε κάποιες περιπτώσεις.

Με όλο τον σεβασμό στην πλούσια παράδοση, ιστορία και κουλτούρα της Γερμανίας και του Γερμανικού λαού, νομίζω ότι κανείς Έλληνας δεν αισθάνεται δέος και πολύ περισσότερο φόβο σε αυτό το επίπεδο.

Ο κάθε λαός έχει την δική του ιστορία. Την δική του κουλτούρα. Τις δικές του αξίες και παραδόσεις. Όλοι οι λαοί μαζί, φτιάχνουν αυτό το μεγαλείο που ονομάζουμε παγκόσμιο πολιτισμό. Κανείς όμως λαός από μόνος του ξεχωριστά και κυρίως ο ένας εναντίον του άλλου.

Επομένως, με τον καθαρά προσβλητικό για κάθε Έλληνα και επομένως και για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές τρόπο, με τον οποίο προσπάθησαν μια σειρά Γερμανικά ΜΜΕ να παρουσιάσουν την ποδοσφαιρική αναμέτρηση αν

Keywords
Τυχαία Θέματα