Ποιός είναι αυτός ο Λέστερ;

Ο Ντίνο Ράτζα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο Γκόραν Σόμπιν αλλά και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχαν «πετάξει» για... άλλες πολιτείες. Μέχρι και το όνομα της ομάδας είχε διαφοροποιηθεί, από Γιουγκοπλάστικα σε ΠΟΠ 84. Τι σημασία έχει; Οι Δαλματοί έγραψαν ιστορία στο «Παλέ Ντε Μπερσί» στο Παρίσι κι έφτασαν στον τρίτο συνεχόμενο τίτλο τους.

Από τις «παλιοσειρές» είχαν μείνει ο Τόνι Κούκοτς, ο Ζόραν Σρετένοβιτς, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο Γιαν Τάμπακ. Για δεύτερη χρονιά ήταν ο Ζόραν Σάβιτς και για πρώτη ο Άραμις Νάγκλιτς. Στον πάγκο βρισκόταν πιά

ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς πρωταθλητής Ευρώπης το 1986 με την Τσιμπόνα.

Α ναι... Ήταν και ο Άιβι Λέστερ στην ομάδα. Ένας «απίθανος» αμερικανός από το Νορθ Καρολάινα Στέιτ, άτεχνος κι ατάλαντος, αλλά... σκυλί του πολέμου στο παρκέ με τα απίθανα φυσικά του προσόντα. Έβγαζε 1000% ενέργεια και... πηδούσε στο Θεό. Έβγαζε «ψυχή». Από μπάσκετ; Ας μην το συζητήσουμε. Μετά την ΠΟΠ 84 βρέθηκε στην Α2 της Γαλλίας και στην Κονιάκ. Είχε προλάβει όμως, μετά το θρίαμβο στο «Παλέ Ντε Μπερσί» ν' αναφωνήσει: «Είμαι ο κορυφαίος αμερικανός που παίζει στην Ευρώπη».

Για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση μετά την τριπλή παρουσία του Άρη. Η Μπαρτσελόνα διέλυσε 101-67 τη Μακάμπι στον ένα ημιτελικό. Οι Καταλανοί, με τον Μάλκοβιτς στον πάγκο, με τον Ορτίθ και τον Νόρις δίδυμο ψηλών, με τον Έπι, τον Σολοθάμπαλ, τον Μοντέρο, τον Γκαλιλέα, έδειχνε αχτύπητη. Ήταν το φαβορί κι... ακολουθούσαν οι υπόλοιποι.

Στον άλλο ημιτελικό η ΠΟΠ 84 επικράτησε 93-77 της Σκαβολίνι του 31χρονου τότε προπονητή, Σέρτζιο Σκαριόλο. Ήταν το πρώτο μήνυμα του Ζόραν Σάβιτς (25 πόντοι κι 8 ριμπάουντ) για το τι θα επακολουθούσε.

Κι ενώ στον αγώνα για την 3η θέση η Μακάμπι νίκησε 83-79 τη Σκαβολίνι, οι Ιταλοί «τιφόζι» εκνευρίστηκαν και... ξέσπασαν για τις δύο ήττες της ομάδας τους πετώντας αυγά και ντομάτες στο παρκέ. Αφού καθαρίστηκε ο χώρος από την ομελέτα και τη σαλάτα (!) όλοι ετοιμάστηκαν για τον τελικό και προέβλεπαν απονομή για τη Μπαρτσελόνα...

Μπα... Οι Δαλματοί προηγήθηκαν 40-34 στο ημίχρονο και τελικά έφτασαν στο τρόπαιο με 70-65! Ο Ζόραν Σάβιτς με 27 πόντους διέλυσε την άμυνα της Μπαρτσελόνα. Ο Τόνι Κούκοτς με 8 πόντους- 7 ριμπάουντ και 4 τάπες ήταν ο «μαέστρος». Ο Άιβι Λέστερ με 11 πόντους- 5 ριμπάουντ και τρεις τάπες ήταν η αποκάλυψη. Η ΠΟΠ 84 έφτασε στο τρίτο συνεχόμενο τρόπαιο και χόρεψε το... τελευταίο τανγκό της στο Παρίσι. Ήταν το τέλος γι' αυτή την ομάδα, που άφησε στίγμα στη διοργάνωση κι έμεινε στην ιστορία για χρόνια.

Ακόμα και τώρα, περισσότερα από 20 χρόνια μετά οι «παλιοί» μνημονεύουν αυτή την «παλιοπαρέα» από το Σπλιτ ως τον ορισμό της ομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα