Πφαντ: «Κοντά στο Φώτση οι Χιτ»

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Ράντι Πφαντ θα είναι εκ των βασικών ομιλητών του Διεθνούς Σεμιναρίου Προπονητικής του ACS.

Ο πολύπειρος προπονητής, που έχει εργαστεί στο ΝΒΑ ως τεχνικός των Λος Άντζελες Λέικερς και ως γενικός διευθυντής των Μαϊάμι Χιτ, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τη σημασία των βασικών, την επίθεση που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, το ευρωπαϊκό μπάσκετ,

αλλά και τον Αντώνη Φώτση! Αναλυτικά τα όσα είπε…

Για το πόσο σημαντικά είναι τα βασικά: «Πιστεύω ξεκάθαρα ότι οι ατομικές ικανότητες των παικτών είναι αυτές που κάνουν μια ομάδα επιτυχημένη. Το πώς κατανοεί ο παίκτης τον τρόπο εκτέλεσης των συστημάτων του επιτρέπει να κάνει το καλύτερο για την ομάδα. Όταν επιτίθεται με ντρίμπλα, ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνει; Αν πρέπει να κάνει μια πάσα, ποιο είδος πάσας είναι το πλέον κατάλληλο; Αν είναι ανοιχτός για ένα σουτ, είναι αυτό το σουτ που θέλει ο προπονητής; Η διδασκαλία κι η εξάσκηση των βασικών είναι το κλειδί προκειμένου οι παίκτες να βγάλουν τη σωστή φάση».

Για το εάν η επίθεση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια: «Κάποια από τα plays που χρησιμοποιούσαμε το ’90 τα βλέπουμε ακόμη και σήμερα, αλλά γενικά ο τρόπος επίθεσης έχει αλλάξει επειδή έχουν βελτιωθεί οι άμυνες. Πιστεύω ότι τα παιχνίδια screen and roll από την κορυφή είναι η μεγαλύτερη διαφορά. Το Ντιτρόιτ είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το στιλ στις αρχές του ’90 όταν πήρε τα πρωταθλήματα. Πλέον, οι ομάδες χρησιμοποιούν δύο screeners και δυσκολεύουν έτσι την άμυνα. Είναι επίσης της μόδας τα baseline reverse cuts στο καλάθι. Θα μιλήσω άλλωστε για «τρία νέα επιθετικά όπλα» που βοηθήσουν την επίθεση του κάθε προπονητή!».

Για τη γνώμη του για το ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Πάντα παρακολουθώ το ελληνικό μπάσκετ. Έχω έρθει πολλές φορές στην Αθήνα για να παρακολουθήσω διεθνείς διοργανώσεις και φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ΝΒΑ είχε διεθνή επίδραση χάρη στους Μπουλς και τον Τόνι Κούκοτς. Μου άρεσε επίσης να κοουτσάρω το Βλάντε Ντίβατς, όταν ήμουν τεχνικός στους Λέικερς. Βελτιώθηκε πάρα πολύ μέσα σε μικρό διάστημα και τον θεωρώ έναν από τους πιο υποτιμημένους σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Επίσης, ήμασταν κοντά στο να επιλέξουμε στο ντραφτ το Φώτση όταν ήμουν γενικός διευθυντής στους Μαϊάμι Χιτ. Θα έπρεπε να έχω ακούσει τον επί σειρά ετών φίλο μου και ατζέντη, Τζορτζ Άντριους, κι όλους τους υπόλοιπους Έλληνες φίλους μου!».

Για τις αναμνήσεις ή τις εμπειρίες του από το ΝΒΑ, που θεωρεί σημαντικές να μοιραστεί με τους νεότερους προπονητές: «Φυσικά, οι καλύτεροι από τους καλύτερους παίζουν στο ΝΒΑ κι είναι επιτυχημένοι επειδή συνδυάζουν το ταλέντο με τη σκληρή δουλειά. Θα μιλήσω στους νεότερους προπονητές για τις αξίες που πιστεύω ότι πρέπει να έχουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους και τις αξίες που χρειάζεται να δώσουν οι ίδιοι στους παίκτες που κοουτσάρουν!».

Keywords
Τυχαία Θέματα