Πετρελαιοκίνηση: Οι κυβερνήσεις φεύγουν το diesel έρχεται

Με μία κίνηση αστραπή , o υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης.

Για άλλη μία φορά η πολιτεία απέδειξε πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται όχι απλά στο… πόδι αλλά με αυτό. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, χθες στη Βουλή, λίγο πριν υποβάλλει στον Γ. Παπανδρέου

την παραίτησή του, κατέθεσε τροπολογία για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με την απόφασή του αυτή ο υπουργός μας κάνει να αναρωτιόμαστε που πήγαν και γιατί υπήρχαν οι αντιρρήσεις και οι δισταγμοί που είχε (είχαν με τα συναρμόδια υπουργεία) και κωλυσιεργούσαν στο να πάρουν την απόφαση πιο νωρίς.

Η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης των… οικοδομικών αδειών -το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή- το υπουργείο Περιβάλλοντος άναψε και το πράσινο φως για την κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων νέας γενιάς.Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η τελική πράξη καθώς τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ανώτατων ορίων εκπομπών καυσαερίων, οι οποίες θα οριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Μεταφορών.


Έτσι εσείς μπορείτε να παραγγείλετε ένα αυτοκίνητο diesel και να ελπίζετε πως μέχρι να έρθει και να είναι έτοιμο προς παράδοση θα έχουν λυθεί όλα τα διαδικαστικά για να βγει από το τελωνείο και να το κυκλοφορήσετε νόμιμα. Βέβαια μία βόλτα στην Κηφισιά θα σας αποκαλύψει πως κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για τους νόμους και κυκλοφορούν τα ML ή τα Q7 ή τα ταπεινά Pajero και Landcruiser τους απλά χωρίς τα διακριτικά τους.

Αναλυτικά, το τρίτο και τέταρτο εδάφιο του άρθρου 26 (το οποίο απαγόρευε την κίνηση των αυτοκινήτων diesel ) τροποποιούνται ως εξής:«Η παρούσα ρύθμιση δεν εφαρμόζεται για περιοχές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης εφόσον η τεχνολογία τους δεν πληροί εκ κατασκευής, κατ' ελάχιστον, συγκεκριμένες απαιτήσεις ανώτατων ορίων εκπομπών καυσαερίων, οι οποίες καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕΚΑ και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με την παραπάνω απόφαση καθορίζονται επίσης τα ακριβή γεωγραφικά όρια των ανωτέρων περιοχών, οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης αδειών κυκλοφορίας καθώς και οι όροι κυκλοφορίας και άλλα σχετικά μέτρα αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Η άρση αφορά και στα επαγγελματικά οχήματα έως 4 τόνους. Με την απόφαση να σημαίνει ότι όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με τους νέους ντίζελ κινητήρες τεχνολογίας «Euro 5 ή 6» θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Οι παραπάνω 75 λέξεις της τροποποίησης ήταν αρκετές για να γίνει το πρώτο βήμα και να ξεκινήσει η πολυπόθητη άρση της απαγόρευσης.

Φυσικά ζούμε στην Ελλάδα και υπάρχει και ο αντίλογος σύμφωνα λοιπόν με την Greenpeace:


1) Η πετρελαιοκίνηση εξακολουθεί να υστερεί περιβαλλοντικά σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία (Euro 5). Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (Euro 5), προβλέπει τριπλάσια επιτρε

Keywords
Τυχαία Θέματα