Ντάλε Όεν, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας

01:32 2/5/2012 - Πηγή: OnSports

Ο Αλεξάντερ Ντάλε Όεν, ο πρωταθλητής κολύμβησης πέθανε σε ηλικία μόλις 26 ετών και μαζί του οι ελπίδες της Νορβηγίας για την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, που είχαν στηρίξει στους ώμους του.

Είχε κερδίσει τα 100 μ. πρόσθιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης το 2011, λίγο μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της Νορβηγίας, που υπήρχαν 77 νεκροί. Από το βάθρο, εμφανώς συγκινημένος,

αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο στα θύματα. Τότε, έγινε εθνικός ήρωας στην πατρίδα του.

Ο θάνατός του, τον Μάιο του 2012 από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, σόκαρε ολόκληρη τη Νορβηγία.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε σχετικά με το θάνατο του Όεν, «Μία τεράστια απώλεια για την οικογένεια και τους φίλους του αλλά εξίσου τεράστια για τη Νορβηγία».

Το σύμβολο της ελπίδας

Ο Αλεξάντερ Ντάλε Όεν γεννήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, την Μπέργκεν και ήταν ο δεύτερος γιος των Μόνα Λίλιαν Ντάλε και Ινγκολφ Όεν.

Άρχισε να κολυμπά σε ηλικία μόλις 4 ετών και χρόνια μετά, έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα πως το συγκεκριμένο άθλημα «…ήρθε πολύ εύκολα και φυσιολογικά για μένα».

Ο Ντάλε Όεν ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, όταν έλαβε μέρος στον τελικό των 100 μ. πρόσθιο. Αργότερα εκείνη την χρονιά, έγινε ο πρώτος Νορβηγός που έσπασε στο φράγμα του εντός λεπτού στα 100 μ. πρόσθιο, σε μία άλλη διοργάνωση.

Ωστόσο, η μεγάλη «έκπληξη» συνέβη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης το 2011, όταν κατέλαβε την πρώτη θέση. Εκείνη η θέση τον κατέταξε στους κορυφαίους κολυμβητές του κόσμου και σε έναν εθνικό θησαυρό για τη Νορβηγία. Όταν έδειχνε τη σημαία στο σκουφάκι του την ώρα του τερματισμού, έστελνε το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης στους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω στην πατρίδα του.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο ακροδεξιός Άντρες Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είχε πυροδοτήσει με βόμβα το κεντρικό Όσλο ενώ είχε προχωρήσει και σε επίθεση με όπλο στο νησί Οτόγικα σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, σκοτώνοντας 77 ανθρώπους.

Έτσι, μετά τον αγώνα και το χρυσό μετάλλιο στη Σαγκάη, ο Ντάλε Όεν αφιέρωσε τη νίκη του στους συμπατριώτες του. «Σε ώρες όπως είναι αυτή στη Νορβηγία πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε ένα… Είναι σημαντικό για μένα να δείχνω συμβολικά έστω κι αν βρίσκομαι εδώ στην Κίνα, πως μπορώ να νιώσω ακριβώς τα ίδια συναισθήματα» είχε πει.

Η Νορβηγία βυθίστηκε σε πένθος

Ο πρόεδρος της κολυμβητικής Ομοσπονδίας της Νορβηγίας, Περ Ρουν Έκνες είχε πει πως ο Ντάλε Όεν θα παραμείνει στη μνήμη όλων για πολύ καιρό, μετά από εκείνη την κίνησή του. «Ήθελε να προσφέρει μία μικρή δόση χαράς σε όλη αυτή τη θλίψη. Νομίζω πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα μείνει στην ιστορία ως πρεσβευτή της Νορβηγίας και το έκανε με τον δικό του, αθλητικό τρόπο», δήλωσε στο Ρόιτερ, ο κ. Έκνες.

Κατά τη διάρκεια του θανάτου του, ο Ντάλε Όεν βρισκόταν σε προολυμπιακή προ

Keywords
Τυχαία Θέματα