Μια καριέρα γεμάτη αναμνήσεις… (photos + video)

Ο Νίκος Νταμπίζας αποφάσισε να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα μετά από 21 χρόνια στα γήπεδα. Η πορεία σε Ολυμπιακό, Νιούκαστλ, Λέστερ και Λάρισα αφήνει σε έναν από τους καλύτερος αμυντικούς που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, ένα… σωρό αναμνήσεις.

Το πλήρωμα του χρόνου για τον Νίκο Νταμπίζα έφτασε. Στα 38 του, γεννημένος στις 3 Αυγούστου 1978 στην Πτολεμαΐδα, αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο όχι γιατί… δεν μπορούσε άλλο

να παίζει αλλά μάλλον γιατί δεν ήθελε. Αυτό αποφάσισε, αυτό ανακοίνωσε και αυτό έκανε. Η σκιά του όμως, θα τριγυρνάει πάντα εκεί…

Η αρχή στη Βέροια

Η ποδοσφαιρική καριέρα για τον Νίκο Νταμπίζα ξεκίνησε στις χαμηλότερες κατηγορίες, στους Πόντιους Βέροιας. Από το 1991 και για μια τριετία η παρουσία του ήταν εμβληματική στο κέντρο άμυνα της ομάδας του και το ταλέντο του ξεχώρισε αφού μετά από 85 συμμετοχές και 7 γκολ, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.

Βασικός με το καλημέρα…

Το καλοκαίρι του 1994 ήρθε η μετακίνηση στον Πειραιά και φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Νίκος Νταμπίζας, πήρε με το… καλημέρα φανέλα βασικού. Στην πρώτη του χρονιά στους Πειραιώτες έκανε συνολικά 28 εμφανίσεις και σημείωσε 2 γκολ, ωστόσο έπεσε σε μια εποχή που οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν έφεση στο να κατακτούν τίτλους.

Η δεύτερη σεζόν του ήταν ακόμα πιο «γεμάτη», αφού έπαιξε σε 32 ματς και σκόραρε 1 φορά, ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να σηκώσει «κούπα». Τα πάντα άλλαξαν όμως μια χρονιά μετά. Όταν και άρχισε η παντοκρατορία του Ολυμπιαού με τον Νταμπίζα πάντα βασικό στο κέντρο της άμυνας. Το πρώτο πρωτάθλημα το 1997 πανηγυρίστηκε από όλους και φυσικά από τον ίδιο που είχε 39 παρουσίες στους Πειραιώτες, όντας στυλοβάτης της άμυνας.

Περνώντας την Μάγχη

Ο Νταμπίζας είχε πια γίνει «αφεντικό» της άμυνας του Ολυμπιακού, ήταν ο αρχηγός της ομάδας στην πρώτη της συμμετοχή σε ομίλους του Champions League και παρά τις μέτριες εμφανίσεις των «ερυθρόλευκων», ο ίδιος ξεχώρισε και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον ομάδων της Premier League.

Έτσι, έχοντας κάνει 27 παρουσίες με τον Ολυμπιακό ως το 1998, το Μάρτιο του ίδιου έτους ήρθε η μεταγραφή στην Νιούκαστλ. Μάλιστα, ο Κένι Νταλγκλίς που ήταν προπονητής της ομάδας, του έδωσε φανέλα βασικού με το καλημέρα και έφτασε με την Νικούκαστλ ως τον τελικό του Κυπέλλου. Εκεί αγωνίστηκε βασικός, είχε όμως την ατυχία να «πέσει» πάνω στην Άρσεναλ και τον Ντένις Μπέργκαμπ που πήραν τη νίκη με 2-0 και συνάμα το τρόπαιο.

Εκ νέου στον τελικό…

Η επόμενη περίοδος, βρήκε τον Νταμπίζα από την αρχή στο Νιούκαστλ και πλέον θεωρούνταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας. Ο Έλληνας αμυντικός βοήθησε το σύλλογό του να φτάσει ξανά ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου αυτή τη φορά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των Σέριγχαμ, Μπέκαμ, Γκιγκς και Φέργκιουσον πήραν με το ίδιο σκορ το τρόπαιο.

Ο Νταμπίζας πάντως θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στο «νησί» και εξαργύρωνε τις καλές παρουσίες με κολακευτικά λόγια από τους προπονη

Keywords
Τυχαία Θέματα