Κουβέντα για Ζωσιμάδες και Τούμπα

Οι συνθήκες που επικρατούσαν στους Ζωσιμάδες επηρέασαν καθοριστικά την εικόνα του αγώνα. Πρώτα, υπήρχε αυτή η περίφημη πια λωρίδα πάγου, κατά μήκος της πλάγιας γραμμής μπροστά στους πάγκους, που στην ουσία μίκραινε τον αγωνιστικό χώρο, με μεγάλη μείωση στο πλάτος του γηπέδου και συνωστισμό στον άξονα.

Ανισότητα

Επιπλέον, η λωρίδα δεν είχε την ίδια έκταση σε όλο της το μήκος, αλλά αντιθέτως είχε αυξητική κλίση από τα αριστερά προς τα δεξιά. Στο δεξιό μισό του γηπέδου, το ακατάλληλο κομμάτι έφτανε μέχρι την παράλληλη γραμμή της μεγάλης περιοχής, με πάχος 4-5 μέτρων,

ενώ στο αριστερό είχε σαφώς μικρότερη έκταση, ειδικά κοντά στην περιοχή και την γραμμή του άουτ.

Έτσι, η ομάδα που έκανε επίθεση προς τα αριστερά είχε περισσότερο πλάτος για να κινηθεί στην επίθεση και λιγότερο πλάτος για να καλύψει στην άμυνα. Καθόλου τυχαία, τα 2/3 των ευκαιριών και των δύο ομάδων έγιναν στην εστία στα αριστερά. Εκεί έχασαν τις περισσότερες φάσεις τους τα Γιάννενα, εκεί κι ο Παναθηναϊκός του δευτέρου ημιχρόνου.

“Όρθιοι”

Βέβαια, το γήπεδο δεν ήταν προβληματικό μόνο στο παγωμένο κομμάτι μπροστά στους πάγκους, αλλά σε όλη του την επιφάνεια, με άμεσο αντίκτυπο στις προσπάθειες των παικτών. Οι μέσοι είχαν διάθεση για τρεξίματα και μάχες στο κέντρο, αλλά χωρίς καλή ισορροπία δεν υπήρχε σιγουριά στις επεμβάσεις, ενώ η σκληρή επιφάνεια λειτουργούσε αποτρεπτικά στις περιπτώσεις που απαιτούνταν τάκλιν. Με λίγα λόγια, οι παίκτες έπαιζαν “όρθιοι”, με πάρα πολύ λίγα γλιστρήματα στην μπάλα κι οι μονομαχίες γίνονταν στον ίδιο χώρο, δεν υπήρχε “κυνήγι” στα κενά.

Αυτό είχε δύο αποτελέσματα. Πρώτον, παρά τις προσπάθειες των μέσων, οι αμυντικές γραμμές και των δύο ομάδων βρέθηκαν εκτεθειμένες. Και δεν βρήκε μόνο ο τεχνίτης Κλέιτον τον χώρο και τον χρόνο να παίξει κάθετα σε Τοτσέ και Κουϊνσι, αλλά το ίδιο κατάφεραν κι οι λιγότερο προικισμένοι τεχνικά, Πάντος και Ζαραδούκας, στις μεγάλες φάσεις του ΠΑΣ στο πρώτο ημίχρονο.

Δεύτερο αποτέλεσμα, οι αμυντικοί δεν έκαναν μπλοκ πάνω στα σουτ των αντιπάλων. Καμία από τις οκτώ επιθετικές προσπάθειες του ΠΑΣ που είχαν κατεύθυνση προς το τέρμα δεν κοντραρίστηκε από παίκτη των πρασίνων και οι οκτώ σταμάτησαν με επέμβαση του Καρνέζη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και τα σουτ του Παναθηναϊκού πήγαν όλα στην εστία, με τον Κηπουρό να αποκρούει έξι και τον Ζαραδούκα να βγάζει ένα, αλλά στην γραμμή. Επιτυχημένο τάκλινγκ στην μπάλα την ώρα του σουτ δεν έκανε καμία ομάδα και τελικώς η μπάλα βρήκε δίχτυα την μοναδική φορά που δεν επενέβη ο τερματοφύλακας.

Ζωντανός

Αν ο Καρνέζης δεν είχε κρατήσει τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο, δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τους πράσινους να πετυχαίνουν ανατροπή στην επανάληψη, αφού αν ο ΠΑΣ είχε το προβάδισμα, θα μπορούσε να αγωνιστεί πιο κλειστά και να μην έχει κενά. Όμως, ο 27χρονος έδειξε εγρήγορση και φρεσκάδα την ώρα που οι υπόλοιποι ήταν υποτονικοί κι έτσι ο Κλέιτον είχε την ευκαιρία να κάνει την διαφορά στο 2ο ημίχρονο, ειδικά όταν ήρθε κι η βοήθεια του

Keywords
Τυχαία Θέματα