Ημέρα μνήμης για τη Θύρα 7 (photos+videos)

08:01 4/2/2012 - Πηγή: OnSports

Η οικογένεια του Ολυμπιακού τιμά σήμερα (4/2), στις 12:30, στο γήπεδο Καραϊσκάκη τη μνήμη των 21 φιλάθλων που βρήκαν τραγικό θάνατο στις 8/2/1981, κατά την έξοδό τους από τη Θύρα 7, μετά τη λήξη του αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Το ετήσιο μνημόσυνο για τον άδικο χαμό των 21 φιλάθλων, στις 8/2/1981, μετά

το παιχνίδι Ολυμπιακός-ΑΕΚ (6-0) πραγματοποιείται σήμερα στις 12:30, στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Το «παρών» αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας, καθώς και εκπρόσωποι των υπόλοιπων τμημάτων του συλλόγου και φορέων του Δήμου και της πολιτείας.

Την προσεχή Τετάρτη συμπληρώνονται 31 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Το ημερολόγιο έγραφε 8/2/1981 όταν ο θάνατος αποφάσισε να πάρει στον Άδη, μαζί του, 21 ψυχές νέων ανθρώπων που το μόνο κακό που έκαναν ήταν να τρέξουν να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ (6-0).

Οι μνήμες, παρά τα 31 χρόνια που πέρασαν από τότε, είναι ακόμα νωπές. Εικοσιένα νέα παιδιά έφυγαν από τη ζωή από την εγκληματική, όπως αποδείχθηκε, αμέλεια κάποιων υπαλλήλων. Η πολιτεία, παρά τις δεσμεύσεις της, δεν απέδωσε ποτέ ευθύνες και οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να ζουν με ένα τεράστιο «γιατί».

Το χρονικό της τραγωδίας

16.58: Το παιχνίδι τελειώνει και ο κόσμος αποχωρεί από τη Θύρα 7 ευτυχισμένος και βιαστικός για να προλάβει να αποθεώσει τα είδωλα του. Το τουρνικέ είναι κλειστό. Ο ένας πέφτει στον άλλο πάνω στα σκαλιά. Ο πρώτος γλιστράει αφού πατάει ένα πεταμένο κάθισμα αφρολέξ… Ασφυξία, αίμα, θάνατος.

17:03: Μερικοί αστυφύλακες με μεγάλη δυσκολία αφαιρούν ένα από τα τουρνικέ και έτσι γλιτώνουν αρκετοί άνθρωποι.

17:10: Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στις άλλες θύρες κανείς δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί…

17:15: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται στο Τζάννειο του Πειραιά με 13 ασθενοφόρα και με περιπολικά της Αστυνομίας.

17:30: Στο νοσοκομείο μεταφέρονται νεκροί και τραυματίες. Η τραγωδία αρχίζει να διαδίδεται από στόμα σε στόμα στην Αθήνα. Πολλοί συγγενείς ανθρώπων που ήταν στη Θύρα 7 χωρίς να ξέρουν τρέχουν στο Τζάννειο για να μάθουν για τους δικούς τους.

17:50: Η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ, τα δυο κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης της εποχής εκείνης, ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το θλιβερό γεγονός και καλούν γιατρούς και αιμοδότες να προσέλθουν στο Τζάννειο. Πολλοί τραυματίες μεταφέρονται και στο Κρατικό Πειραιά.

18.20: Ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος φτάνουν στο Τζάννειο για να ενημερωθούν. Γίνεται νέα έκκληση για αιμοδοσία. Επικρατεί πανδαιμόνιο στο νοσοκομείο από συγγενείς και αιμοδότες.

18:30: Με διαταγή που εκδίδει το Υπουργείου Δημόσιας Τάξης πολλοί αστυνομικοί που είναι υπηρεσία εκείνη την ημέρα πηγαίνουν στο Τζάννειο για να δώσουν αίμα.

18:45: Στο νοσοκομείο φτάνουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ανάμεσα τους και ο υπουργός Δημόσιας Τάξ

Keywords
Τυχαία Θέματα