Η... παλιά καλή μας φίλη, Εφές!

Τη γνωρίσαμε ως Εφές Πίλσεν, τη συνηθίζουμε ως Αναντολου Εφές αλλά είναι η ίδια ομάδα: Η πρώτη Τούρκικη που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο (το Κόρατς το 1996) πριν η Γαλατασαράι κατακτήσει το UEFA. Όμως η Εφές έχει ένα σημαντικό στοιχείο μαζί της: Είναι η ομάδα όλων των Τούρκων. Σε αντίθεση με τη Γαλατά...

Η Εφές «καλλιεργεί» αποκλειστικά το μπάσκετ και είναι η ομάδα της τούρκικης «ελίτ». Πολύ σοβαρό σωματείο, στιβαρό οργανωτικά και οικονομικά, με φιλοδοξίες

που φάνηκαν το καλοκαίρι όταν «χάλασε» του κόσμου τα εκατομμύρια για να ενισχυθεί. Η λέξη «φάιναλ φορ» έχει... ξεθωριάσει από τότε που εμφανίστηκε εκεί για τελευταία φορά η Εφές (2001). Οι Τούρκοι δεν κρύβουν ότι θέλουν το φάιναλ φορ αλλά και το τρόπαιο.

Μάλλον... χλωμούς τους «κόβω» τουλάχιστον για φέτος.

Απ' εκεί και πέρα η Εφές είναι μιά... παλιά καλή φίλη των ελληνικών ομάδων καθώς στις μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουν γραφτεί δεκάδες περιστατικά. Κάτι συνδέει άλλωστε την Εφές με την Ελλάδα. Κόντρα στον Άρη, βλέπετε, πέτυχε την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία της.

Στην αρχή της ευρωπαϊκής της διαδρομής, την περίοδο 1979-1980 η Εφές αντιμετώπισε τον Άρη τον οποίο κατάφερε να νικήσει (66-63) στην Πόλη αλλά διαλύθηκε (112-87) στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή η νίκη ήταν η πρώτη στην ιστορία της Εφές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκτός από τον Άρη, εκείνη τη σεζόν «ισοπεδώθηκε» (53-100 εκτός και 56-96 εντός) από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά κι από τη Ντιναμό Βουκουρεστίου (73-91 εντός και 63-102 εκτός).

Την περίοδο 1989-1990 βρήκε μπροστά της τον Πανιώνιο για το Κύπελλο Κόρατς και κατάφερε να νικήσει μετά από διπλή παράταση (95-93) στη Νέα Σμύρνη. Στο «Λουτφί Κιρντάρ» της Κωνσταντινούπολης (ακόμα δεν είχε χτιστεί το «Αμπντί Ιπεκτσί» που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για χρόνια) νίκησε καθαρά με 94-84 μπροστά στο φανατισμένο κοινό της που πετούσε από κέρματα μέχρι... μπαταρίες στους Νεοσμυρνιώτες.

Η Εφές είχε αρχίσει ν' ανεβαίνει. Η επόμενη συνάντησή της με Ελληνική ομάδα ήταν στο Τορίνο, το 1993, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο Άρης νίκησε με 50-48 και είχε κατακτήσει το τρόπαιο ενώ ο «καρεκλοπόλεμος» που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο!

Την περίοδο 1993-1994 η Εφές βρέθηκε στην Ευρωλίγκα κι αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό. Στη Γλυφάδα, ο τότε προπονητής της (και ιστορική μορφή του τούρκικου μπάσκετ) Άιντιν Ερς στήνει μιά... καρεκλάτη ζώνη την οποία δεν κατάφερε να «σπάσει» ο Παναθηναϊκός. Οι Τούρκοι επικράτησαν 82-67 και την επόμενη μέρα λύθηκε η συνεργασία των «πρασίνων» με το Ζέλικο Παβλίσεβιτς ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Πολίτη. Στη ρεβάνς του «Αμπντί Ιπεκτσί» η Εφές νίκησε 68-59 τον Παναθηναϊκό με το Νίκο Γκάλη να μένει στους 5 πόντους με 2/8 σουτ και τους Τούρκους να αποθεώνουν τον Βολκάν Αϊντίν για την άμυνά του.

Την περίοδο 1994-1995 η Εφές βρήκε μπροστά της τον Ολυμπιακό. Πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα, το ματς στην Κωνσταντινούπολη και ο Ολυμπιακός «κατέστρεψε» την Εφές με 77-42 και με το Γιάννη Ιωαννίδη να εξηγεί το λ

Keywords
Τυχαία Θέματα