Η νύχτα των στρατηγών!

Πριν από μεγάλα παιχνίδια όπως το επερχόμενο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ, το ερχόμενο Σάββατο στο «Καραϊσκάκη», συνηθίζουμε να λέμε ότι «θα μιλήσει η καρδιά και η ψυχή»…

Αυτό μπορεί να ίσχυε κάποτε, αλλά πλέον το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Οι ομάδες δεν χαρακτηρίζονται κυρίως από την ατομική ποιότητα και την εμπειρία των ποδοσφαιριστών, αλλά από το πόσό καλά είναι δουλεμένη κάθε ομάδα από τον προπονητή της.

Ασφαλώς και ξεχειλίζει το

πάθος σε τέτοια παιχνίδια, υπάρχει ένταση, τσαμπουκάς και δυνατές μονομαχίες, αλλά η στρατηγική είναι εκείνη που συνήθως κρίνει και τον τελικό νικητή.

Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, το… οπαδικό σκέλος που αναφέρει ότι «ας κερδίσει η ομάδα μου και με… στραβοκλωτσιά» πιστεύω ότι αυτό το παιχνίδι θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αν το κρίνουμε από την πλευρά των προπονητών.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει αποδείξει, διανύοντας πλέον τον τρίτο του χρόνο στην Ελλάδα, το ποιος είναι, τα θετικά που είναι σαφώς περισσότερα, αλλά και τα αρνητικά του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει φέτος και με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο προπονητή, με μεγάλη θητεία σε σπουδαίες ομάδες όπως η Πόρτο, ο οποίος κατάφερε να βάλει σφραγίδα στον φετινό Παναθηναϊκό, να αναδείξει τις αρετές ορισμένων ποδοσφαιριστών και να ενεργοποιήσει ορισμένους άλλους που βρίσκονταν πέρυσι στη… ναφθαλίνη.

Θα ήθελα πολύ να ήμουν από μια μεριά και να βλέπω πως καταστρώνουν τα πλάνα τους γι’ αυτό το παιχνίδι. Να μάθω από πρώτο χέρι το τι πραγματικά πιστεύουν, το τι «φοβούνται», το τι τους απασχολεί. Προσέξτε, δεν μιλάω για όσα οι δύο προπονητές θα αφήσουν να διαρρεύσουν, αλλά για τις ενδόμυχες σκέψεις και τα πραγματικά τους πλάνα.

Πως σκοπεύει ο Βαλβέρδε να φρενάρει τον Λέτο, να περιορίσει τις αντεπιθέσεις του ΠΑΟ και να χτυπήσει την άμυνά του; Πως, από την άλλη πλευρά, θα σταματήσουν οι «πράσινοι» τον Τζιμπούρ, τον Μιραλάς, τον Ιμπαγάσα;

Κάποια από αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν από το ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες, κάποια άλλα θα τα «μάθουμε» στα 90 λεπτά του αγώνα. Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι θα δούμε, ένα έχει μεγάλη σημασία: Να δούμε ποδόσφαιρο από δύο καλές ομάδες και δύο καλούς προπονητές.

Είναι μεγάλη ευκαιρία σε αυτό το ματς, αλλά και σε άλλα τα μεγάλα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν να προσπαθήσουμε όλοι να δούμε ποδόσφαιρο κι όχι μπάλα, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τελικά και την… κάψα των φιλάθλων εκατέρωθεν να νικήσει η αγαπημένη τους ομάδα.

Σε τελική ανάλυση, ελάχιστα είναι τα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα που μπορούμε, αν τα δούμε ψύχραιμα και χωρίς μεγάλο φανατισμό, να καταλάβουμε πέντε πράγματα περισσότερα απ’ όσα ξέρουμε κι έχουμε δει χιλιάδες φορές. Τώρα θα μου πείτε ποιος θα έχει διάθεση να δει… ψύχραιμα αυτό το παιχνίδι που η μπάλα θα καίει και ο νίκη είναι αυτοσκοπός. «Μάλλον κανείς» θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα