Η εξίσωση λέει νέο ρεκόρ για τον Μπολτ

Ο Γιουσέιν Μπολτ απετέλεσε θέμα προς μελέτη για τον μαθηματικό Τζιν Μπάροου σχετικά με το ρεκόρ που μπορεί να κάνει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο του κατά 0.18 δευτερόλεπτα , χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να τρέξει γρηγορότερα. Απλά με τις κατάλληλες συνθήκες και με μαθηματικούς υπολογισμούς.

«Πρέπει απλά να κοιτάς τι περιθώρια υπάρχουν» είπε ο Μπάροου έχοντας αναλύσει πλήρως την αντίδραση εκκίνησης του Μπολτ

στην πιστολιά του αφέτη. Ως γνωστόν είναι πιο αργός σε σχέση με τους άλλους και εκεί εντοπίζει το πρώτο σκέλος της εξίσωσης για την βελτίωση του χρόνου του. «Ο χρόνος των σπρίντερ στα 100μ. είναι το άθροισμα της αντίδρασης εκκίνησης με τον πραγματικό χρόνο του σπριντ. Αν ο Μπολτ μειώσει τον χρόνο αντίδρασης, σε 0.13 δευτερλόπτα το οποίο είναι καλό αν και όχι εξαιρετικό, θα μπορέσει να κάνει συνολικά καλύτερο χρόνο με 9.58. Είναι μόλις εκατοστά του δευτερολέπτου, αλλά δεν παύει να αφήνει περιθώρια βελτίωσης».

Εχει υπολογίσει επίσης την αντίσταση του ανέμου –η ανώτατη επιτρεπόμενη είναι 2χλμ/ώρα- αλλά κυρίως την πυκνότητά του βασισμένος στο υψόμετρο του Ολυμπιακού σταδίου. Αρα το 9.58 του Μπολτ, γίνεται… άνετα 9.4. «Αυτό που θελω να τονίσω είναι πω σύντομα θα φτάσουμε τα όρια του ανθρώπινου σώματος» εξήγησε ο μαθηματικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα