Για το έπος του Λονδίνου

Πόσο κοστίζει το να βρεθείς στην κορυφή του κόσμου; Όχι, δεν τρελάθηκα.

Ξέρω πως ο ΠΑΟΚ δεν ανέβηκε σε καμία κορυφή με τη νίκη επί της Τότεναμ. Ξέρω πως το χειροπιαστό, το μετρήσιμο κέρδος είναι τρεις βαθμοί, μια πρόκριση στους 32 της διοργάνωσης και τα λεφτά που αυτά συνεπάγονται. Αυτά κέρδισε ο ΠΑΟΚ, μια νίκη, μια πρόκριση και λεφτά.

Όμως, η ερώτηση μου παραμένει. Πόσο κοστίζει το να βρεθείς στην κορυφή του κόσμου; Πόσο κάνει, πόσα θα πλήρωνε μια ομάδα για

να το πετύχει; Τι θα ήταν διατεθειμένη να θυσιάσει για ένα τέτοιο επίτευγμα;

Κατάληψη στην κορυφή

Όπως ίσως αρκετοί γνωρίζετε, στο Twitter υπάρχει μια λίστα δέκα λέξεων ή φράσεων που ονομάζεται “Trending topics”. Σ’αυτήν απεικονίζονται οι λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο στον πλανήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σαν ένα παγκόσμιο Top10 στιγμιαίας δημοφιλίας για το τι συζητιέται στο Twitter ανά πάσα στιγμή, μια λίστα που ανανεώνεται ασταμάτητα και είναι εμφανής σε όλους τους χρήστες.

Στις 22.29 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 2011 η παγκόσμια λίστα ήταν διαμορφωμένη ως εξής: Στην πρώτη θέση ήταν η ακατάληπτη λέξη “PAOK”. Στην δεύτερη θέση υπήρχε η σαφώς πιο επεξηγηματική φράση “Tottenham 0-2 PAOK”. Ακολουθούσαν στην τρίτη και στην τέταρτη θέση τα περίεργα “Athanasiadis” και “Georgiadis”. Σε όλες τις οθόνες, σε όλους τους υπολογιστές και τα κινητά όλου του κόσμου.

Κι η ερώτηση μου παραμένει. Πόσο κοστίζει αυτό; Πόσο το πληρώνει μια ομάδα; Όχι απαραίτητα μια ομάδα από την μικρή Ελλάδα, μια οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο. Πόσα θα έδινε, αν ήταν στο χέρι της το να αγοράσει και να έχει δικά της τα τέσσερα πρώτα θέματα στο Ίντερνετ παγκοσμίως; Πόσο λέτε να είναι κέρδος της ομάδας που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, έστω και για μερικά λεπτά; Οι βαθμοί, η πρόκριση, τα λεφτά, όλα αυτά μπορείς να τα μετρήσεις. Το “PAOK”, “Tottenham 0-2 PAOK”, “Athanasiadis”, “Georgiadis” πως το μετράς και σε πιο ύψος σε φτάνει το μέτρημα;

“Εκεί” είναι το ταξίδι

Πάμε μερικούς μήνες πίσω, στα τέλη του Αυγούστου, να θυμηθούμε τι συζητάγαμε όταν ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους στον εκτός έδρας αγώνα με την Καρπάτι.

“Τα κέρδη για τον ΠΑΟΚ είναι πολλά. Είναι η ελπίδα πως ο Γεωργιάδης δεν θα αποδειχθεί Κουτσιανικούλης, πως μπορεί να σηκώνει κεφάλι μετά από χαμένο τετ-α-τετ, πως έχει μέσα του τη φλόγα να παίξει και στο παραπάνω σκαλί. Είναι η αισιοδοξία πως μπορεί να πάρει πράγματα κι από τους “δεύτερους” παίκτες του, πως μπορεί να μάχεται ακόμα κι όταν αυτοί λείπουν, να παίζει στα ίσια “no matter what”.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στους ομίλους. Δεν είναι τα λεφτά, που όλοι ξέρουμε πόσο χρειάζονται, είναι που πλέον στον ΠΑΟΚ έχουν καταλάβει πως ο,τι κι αν κάνεις “εδώ”, το μυαλό πρέπει πάντα να είναι “εκεί”. Στην Ευρώπη. Εκεί που μετράς τις δυνάμεις σου, εκεί που ονειρεύεσαι, εκεί που ζεις τις μεγάλες βραδιές, εκεί που πετάς στα ουράνια στις νίκες, μαθαίνεις και φτιάχνεις χαρακτήρα στις ήττες. Εκεί που θα πάθει και μά

Keywords
Τυχαία Θέματα