Για όσους δεν το κατάλαβαν...

Όταν στο προηγούμενο ποστ έβαλα τίτλο για τον ΠΑΟΚ πως «αυτός θα είναι την επόμενη διετία», οι περισσότεροι έμειναν στο κομμάτι που εκφράζει η εικόνα της ομάδας εναντίον του Ατρομήτου.

Εγώ ουσιαστικά εξέφρασα την άποψή μου, σκεπτόμενος τη συνολική εικόνα της ομάδας. Μίας ομάδας που έχασε από τον ΠΑΣ στη Τούμπα, κέρδισε την Τότεναμ μέσα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, κέρδισε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

και έχασε από τον Αστέρα Τρίπολης στη Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή, είναι μία ομάδα στο κλείσιμο ενός κύκλου και στο άνοιγμα ενός νέου.

Τρεις πολύ σημαντικοί παίκτες του είναι μεταξύ 34ων και 35 ετών, αρκετοί είναι μεταξύ 18 και 22, ενώ δύο σημαντικοί που είναι στα 24, Κλάους και Γεωργιάδης, έχουν λίγες παραστάσεις στα επαγγελματικό ποδόσφαιρο παρότι βρίσκονται σε επαγγελματικά ρόστερ από μωρά παιδιά. Ιδιαίτερα ο Κλάους, κάνει τη πρώτη του γεμάτη σεζόν.

Επίσης, είναι μία ομάδα που αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πολλούς παίκτες εκτός φυσικής τους θέσης. Ο Λίνο παίζει πολλές φορές αριστερό εξτρέμ, ο Φωτάκης που είναι κλασικό 8άρι έχει γίνει ο πιο ανασταλτικός επιτελικός του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Σαλπιγγίδης παίζει εξτρέμ, ο Μπαλάφας στόπερ και η ζωή συνεχίζεται.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μάλλον είναι θαύμα το τι έχει καταφέρει φέτος ο ΠΑΟΚ, κάνοντας μία ελαφρώς καλύτερη χρονιά από πέρυσι και βέβαια, έχοντας εντάξει στο ενεργό δυναμικό του σχεδόν δέκα έλληνες νεαρούς.

Οι μεταπτώσεις, δεν είναι απλά φυσιολογικές, αλλά φωνάζουν πως έρχονται. Η ομάδα καταφέρνει να κρύψει τις αδυναμίες της εκεί όπου ο αντίπαλος παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα, αλλά φαίνονται όταν ο αντίπαλος περιμένει οργανωμένος στην άμυνά του.

Στο παιχνίδι που πέρασε για παράδειγμα, όλοι μιλάνε για τον παθητικό ρόλο του ΠΑΟΚ, αλλά κανένας δε λέει πως ο Ατρόμητος παίζοντας 55 λεπτά με παίκτη παραπάνω δεν πήρε κανένα μα κανένα ρίσκο. Και γιατί να το κάνει άλλωστε;

Η αλήθεια είναι πως η ομάδα περνάει μία κρίση στο ψυχολογικό κομμάτι της, αλλά οι αδυναμίες της είναι κυρίως τεχνικές και τακτικές. Και αυτό είναι απόρροια της έλλειψης βάθους και χαρακτηριστικών.

Για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα χρειάζεται χρόνος, σε συνδυασμό πάντα με αυτόν που χρειάζεται η ΠΑΕ για να ανακτήσει τη βιωσιμότητά της. Ουσιαστικά δηλαδή, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει τη σταθερότητα που είχε ως σύνολο, χρειάζεται μία διετία προσεκτικής διαχείρισης ρόστερ και οικονομικών. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.

Παρόλα αυτά, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να παγιωθεί στη 2η θέση του πρωταθλήματος. Οι βασικοί του αντίπαλοι, ΑΕΚ και ΠΑΟ, περνάνε τη χειρότερη κρίση στην ιστορία τους. Και αν ο ΠΑΟΚ δεν τα καταφέρει στα πλέι οφς, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα καταφέρει του χρόνου.

Είναι λογικό λοιπόν, το αρχικό βάρος της διοίκησης να πέσει στην αδειοδότηση του Ιουνίου. Αν τα καταφέρει τότε, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη παγίωση του τίτλου δεύτερη δύναμη στην Ελλάδα.

Για να πάρουμε την άδ

Keywords
Τυχαία Θέματα