Έρπητας Ζωστήρας και Μεθερπητική Νευραλγία

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (ιός VZV, Varicella Zoster Virus).

Όταν ένας ασθενής παρουσιάσει ανεμοβλογιά και μετά ιαθεί, ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα δεν φεύγει από τον οργανισμό του. Συνήθως η παραμονή του ιού στον ασθενή δεν δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο χρόνια μετά, ο ιός μπορεί να αναζωπυρωθεί και να προκαλέσει έρπη ζωστήρα.
Εκδηλώνεται με ένα ερυθηματώδες εξάνθημα με φυσαλίδες που συνοδεύεται από δυνατό πόνο και φαγούρα. Περίπου 25% των υγιών κατά τα άλλα ενηλίκων θα παρουσιάσουν έρπητα ζωστήρα, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών.
Για

ανθρώπους που ήδη παρουσίασαν ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός. Ωστόσο για άτομα που δε νόσησαν απο ανεμοβλογιά, η επαφή με ασθενή που παρουσιάζει έρπητα ζωστήρα μπορεί να τους προκαλέσει ανεμοβλογιά. Το υγρό που προέρχεται από τις φυσαλίδες του εξανθήματος των ασθενών με έρπητα ζωστήρα περιέχει τον ιό και τον μεταδίδει σε άλλα άτομα. Είναι πιθανό παππούδες και γιαγιάδες που πάσχουν από έρπη ζωστήρα να προκαλέσουν ανεμοβλογιά στο μικρό τους εγγονάκι ενώ το αντίθετο είναι σχεδόν απίθανο.
Η συχνότητα του έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία. Η νόσος είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβεί σε ενήλικες άνω των 60 ετών από ότι σε παιδιά κάτω των 10 ετών
Οι άνθρωποι με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα λόγω ασθένειας ή λόγω φαρμάκων που λαμβάνουν (ανοσοκατασταλτικά, χημειοθεραπεία, κορτικοστεροειδή που καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού) έχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπη ζωστήρα.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ο πόνος του έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται από τη φλεγμονή των αισθητικών νευρικών απολήξεων. Η παθοφυσιολογία δεν είναι πλήρως κατανοητή ακόμη. Δύο διαδικασίες φαίνεται να παίζουν το σπουδαιότερο ρόλο: η ευαισθητοποίηση και η διακοπή των αισθητικών νευρικών ινών.
Η περιφερική ευαισθητοποίηση συμβαίνει επειδή φλεγμονώδεις παράγοντες όπως ο παράγοντας P, η ισταμίνη και οι κυτοκίνες μειώνουν τον ουδό διέγερση των αλγοϋποδοχέων. Η κεντρική ευαισθητοποίηση έχει σχέση με την αυξανόμενη απάντηση των ινιακών κεράτων του νωτιαίου μυελού στη συνεχή διέγερση των αλγαισθητικών C νευρικών ινών. Η διακοπή των αισθητικών νευρικών ινών μπορεί να γίνει από την αναδίπλωση του ιού μέσα στο κύτταρο και την μεταγενέστερη φλεγμονώδη αντίδραση. Το οίδημα που συνοδεύει τη φλεγμονή μπορεί να πιέσει το αισθητικό γάγγλιο που βρίσκεται στο μεσοσπονδύλιο τρήμα και να προκαλέσει ισχαιμία και βλάβη στο νευρικό ιστό. Επιπρόσθετα ρόλο στην όλη διαδικασία πιθανόν να παίζει και η ενεργοποίηση των κυττάρων του Schwann.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Οι ασθενείς με έρπη ζωστήρα ετερόπλευρα συμπτώματα στο δερμοτόμιο που αντιστοιχεί στο νωτιαίο γάγγλιο που έχει προσβληθεί. Εκτός από τον πόνο, παρατηρούνται ακόμη παραισθησία, δυσαισθησία και κνησμός. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αναφερθούν είναι κακουχία, πυρετός και κεφαλαλγία. Τα τελευταία συνήθως ξεκινούν λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο πόνος περιγράφεται σαν καυστικός με συνοδό αιμω

Keywords
Τυχαία Θέματα